Geologické a vodní muzeum v přírodě v okolí Ústí nad Orlicí ukazuje tajemství zemských hlubin

9. leden 2022

V okolí města Ústí nad Orlicí se nachází jedno zajímavé muzeum. Je otevřené v podstatě po celý rok. Vlastně nezavírá vůbec nikdy. Geologické a vodní muzeum se totiž nachází v přírodě a představuje unikátní lokality Orlicko-Třebovska pomocí sítě infopanelů, které odhalují tajemství hlubin této oblasti.

Geologické a vodní muzeum si můžete projít pěšky, projet autem nebo také na kole. Jednotlivé panely popisují zajímavé geologické procesy, vznik zdrojů podzemní vody, pramenů, ale také prehistorii a naleziště zkamenělin. V informačních centrech v Ústí nad Orlicí i České Třebové získáte podrobné informace o muzeu a také mapku s jednotlivými stanovišti. Celkem je jich patnáct. Počítejte ale s tím, že pěšky je za jeden den rozhodně nestihnete obejít všechny.

Zkameněliny přímo na nádraží

Místní řeky Tichá Orlice a Třebovka vyhloubily cestou k Labi hluboká údolí. V jejich meandrech můžete objevit mohutné odhalené skalní stěny a ostrohy. Na prudkých svazích jsou zase patrné stopy sesuvů půdy. Je to oblast bohatá na zkameněliny, prameny i podzemní zásoby vody. Procházka přírodním muzeem je tak vlastně jakousi geologickou učebnicí.

Pokud byste do Ústí nad Orlicí přicestovali vlakem, může vaše prohlídka geologického muzea začít právě tam. Infopanel, umístěný poblíž nové nádražní budovy, popisuje zdejší unikátní skalní defilé, tedy skalní stěnu, která byla obnažena především při stavbě nádraží. Stěnu tvoří zejména usazeniny z období druhohor, ve kterých se zachovalo velké množství zkamenělých živočichů tehdejšího moře.

Rozhledna na Andrlově Chlumu nad Ústím nad Orlicí

Andrlův Chlum a opilé stromy

Trasa Geologického a vodního muzea vás zavede také na kopec nad Ústím nad Orlicí, na Andrlův Chlum. Panel je umístěný u silnice, ze které odbočuje cesta vedoucí ke zdejší známé rozhledně. Tady se můžete seznámit s fenoménem zvláštně rostoucích stromů, kterým se říká „opilé“. Mohou za to zdejší sesuvy půdy na nestabilních svazích. Tyto pohyby se stromy snaží vyrovnávat, a proto rostou křivě.

Další místem s krásnou vyhlídkou je stanoviště u orlickoústeckého letiště. Tady se dozvíte, že posuny horninových vrstev v dávné geologické minulosti daly vzniknout podzemním zásobárnám vody. V údolí Tiché Orlice před jejím soutokem s Třebovkou se v hloubce přibližně sto metrů vytvořila podzemní voda té nejlepší kvality.

Stanoviště Geologického a vodního muzea poblíž orlickoústeckého letiště

A proč ještě v dnešní době lidé často vyhledávají proutkaře? O podstatě této profese si můžete přečíst u studny původního vodovodu ve Hnátnici. Další zastavení a infopanely Geologického a vodního muzea, o které se stará svazek Region Orlicko-Třebovsko, najdete například v Sudislavi nad Orlicí, Dolním Houžovci, Lanšperku nebo v Dolní Dobrouči.

Spustit audio