Geopark v Okrouhlé představuje geologické zajímavosti na pomezí Českého středohoří a Lužických hor

3. duben 2019
Česko – země neznámá

V těsném sousedství Nového Boru na Českolipsku na severu Čech se nachází obec jménem Okrouhlá. Na jejím katastru se stýká Chráněná krajinná oblast České středohoří s chráněnou oblastí Lužické hory a s Ralskou pahorkatinou. A protože jsou všechny tyto lokality geologicky velice zajímavé, vznikla přímo v obci malá kruhová naučná stezka s názvem Geopark Okrouhlá.

Díky geoparku dokončenému v roce 2013 získala obec dosud chybějící náves a děti nejen z místní školy praktickou učební pomůcku. „Neměli jsme centrální bod a ve škole jsem zjistil, že děti neznají a neumí rozlišovat kameny,“ vysvětluje vznik geoparku jeho duchovní otec Jiří Vosecký, bývalý starosta a současný zastupitel a senátor za Starosty pro Liberecký kraj.

Krajina kolem Okrouhlé se různě vyvíjela a dotvářeli ji ledovce, a tak je v podstatě každým směrem k vidění nějaká zajímavost. Kameny vlastně stačilo v okolí jen posbírat a nákladními auty dovézt na kruhovou plochu, která vznikla naproti obecnímu úřadu.

Mezi nejzajímavější horniny v geoparku patří čedič. Jednu hromadu tvoří čedičové sloupy, které se každoročně vlivem mrazu odlupují ze známé Panské skály v Kamenickém Šenově. Druhá čedičová hromada pochází z lomu v Okrouhlé. Tento čedič byl použit na nejnamáhanějších mořských hrázích chránících Holandsko. Největší čedičový kus je součástí kamenné skulptury umístěné uprostřed plochy a je součástí slunečních hodin.

V geoparku se nacházejí také pískovce, křemence či slepence. Informační cedule u jednotlivých hornin seznamují návštěvníky nejen s podrobnostmi o samotných kamenech, ale také s tím, kde je v okolí Okrouhlé najdou na jejich původním místě, co z nich kde vzniklo a navíc mohou získat i tipy na další výlety po okolí.

Kromě kamenů se na místě návštěvníci setkají i s původními dřevinami. Jde vesměs o listnáče, které do kraje před staletími přivedli skláře. Naučná stezka Geopark Okrouhlá je volně přístupná po celý rok.

Spustit audio