Gratinované batáty
Batáty jsou vhodné při dietním stravování, jelikož obsahují méně sacharidů než klasické brambory. Apetýt vám je naservíruje gratinované. Pokrm se dá připravit i z obyčejných brambor, jen doba pečení se musí prodloužit, protože výhodou batátů je, že jsou uvařené mnohem dřív.
Seznam surovin je následující:
- 4 velké batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 150 g plísňového sýra
- 1 lžička kmínu
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 2 větvičky cherry rajčátek
- sůl, pepř
- trocha balzamikového octa
Postup:
- Batáty oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kostky o velikosti 2x2 cm.
- Vložíme do pekáčku a zakápneme olivovým olejem.
- Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím batáty.
- Vše posypeme nahrubo nastrouhaným plísňovým sýrem, kmínem, nasekanou bazalkou, solí, pepřem a nakonec vše zakápneme balzamikovým octem dle chuti.
- Promícháme a zapékáme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 15 minut.
- Potom přidáme rajčata a zapečeme a vše zapečeme ještě 10 minut.
- Podáváme se zeleninovou oblohou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka