Grilovaný kukuřičný klas jí málokdo podle bontonu. Jak na něj, vysvětluje Ladislav Špaček

6. červenec 2025

Letní čas vybízí ke grilování masa i zeleniny. Klasikou bývá například i kukuřičný klas. Jak se ale popasovat s jeho konzumací, aby ve společnosti nedošlo k nemilému přešlapu? Odpověď přináší odborník na stolování Ladislav Špaček.

Kukuřičný klas je součástí zejména mexické kuchyně, ale můžeme se s ním setkat i při jiných příležitostech. Klas může být vařený, grilovaný i pečený v různých úpravách.

Jestliže jsme ve vyšší společnosti, neměli bychom klas okusovat. Správné je seříznout zrníčka z celého jeho obvodu, abychom si kukuřici vlastně nashromáždili na talíři. Potom budeme jíst normálně příborem nebo jenom vidličkou.

Jak se ke klasu postavit, aby nám jednotlivá zrníčka neutekla mimo talíř? Klas by měl být vždycky připevněn v držácích, jakoby kleštích. Ty zaručí, že bude klas pevně stát na talíři a že ho budeme mít za co chytnout, protože držet ho za zrníčka kukuřice je velmi riskantní. Pravděpodobně by nám vyklouzl a skončil na stole, případně na zemi.

Ostré držáky, které upevňují klas a které můžeme chytit do ruky, slouží k tomu, aby klas stabilně stál na talíři. Samotné seřezávání zrníček po stranách kukuřice ale není jednoduché, proto lidé častěji klas uchopí v držáku a zrníčka odkusují.

Někdy pomáhá proříznout kukuřici skrz na skrz nějakou špejlí, která kouká po obou stranách. V takovém případě se už nabízí uchopit klas do ruky. Opět bych ale zvážil, v jakém prostředí se pohybujeme. Budeme-li v luxusní restauraci, neměli bychom si to dovolit. Ale pochybuji, že by se v luxusní restauraci podával vařený kukuřičný klas.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , Martin Čuřík
Spustit audio