Grog zahřeje tělo i ducha. Připravte si ho ve třech variantách

Oblíbený grog dokáže zahřát i v nejmrazivějších dnech. Často si ho spojujeme s vůní rumu, přesto lze výborný grog udělat i z koňaku, brandy nebo whisky. Koření by sice mělo být neoddělitelnou součástí, ale většině lidí stačí zalít alkohol horkou vodou a přidat cukr s citronem.

Věřili byste tomu, že si lidé už v době bronzové a železné zpříjemňovali dlouhé skandinávské zimy pitím jakéhosi nordického grogu? K tomuto závěru došli vědci, kteří analyzovali zbytky organického materiálu usazeného na vnitřní straně keramického a bronzového nádobí.

Artefakty pocházejí ze čtyř různých archeologických nalezišť v Dánsku a Švédsku. Nejstarším je keramický džbánek z roku 1500 až 1300 před naším letopočtem, který byl spolu s válečnou sekerou a bronzovým mečem nalezen v dubové rakvi bojovného dánského prince. Uvnitř džbánku byla tmavá usazenina.

Historii psalo především britské námořnictvo

Historie grogu sahá do staré Anglie, koloniální říše, která vládla mořím. Sloužit britskému námořnictvu bylo ale značně namáhavé. Lodě Royal Navy se totiž dobře zásobily rumem. Příděl činil v některých případech i přes půl litru na den na jednoho námořníka. A asi si dokážete představit, jak posádky vypadaly.

Nádobí na přípravu grogu a další archeologické nálezy

Stav se nelíbil viceadmirálu, později admirálu Edwardu Vernonovi. Snížení přídělu rumu se s úspěchem nesetkalo, a tak nařídil v roce 1740 ředit alkohol horkou vodou. Nespokojení námořníci brzy zjistili, že přidáním cukru a citronové šťávy lze docílit dobrého nápoje.

Samotný název grogu je opět spojen s admirálem Vernonem. Velmi rád nosíval kalhoty z grogrénové látky, což je typ hedvábné tkaniny s takzvaným rypsovým žebrováním. Mezi námořníky se mu proto přezdívalo Old Grog či prostě Grog. A stejným názvem potom pojmenovali i ředěný rum.

Jiná teorie ale tvrdí, že název vznikl ze zkratky Grand Rum of Grenada. Jaká varianta je pravdivá, se nejspíš s jistotou nedozvíme. V chladné Velké Británii se v každém případě grog rychle ujal, protože uměl spolehlivě zahřát tělo i ducha. Z Anglie se navíc rychle rozšířil i do německých zemí a z nich i k nám a postupně do celé Evropy.

Voňavý grog

40 ml rumu
200 ml vody
cukr
citrónová šťáva
celá skořice
pár kousků hřebíčku

Do hrnce se studenou vodou přidáme skořici, hřebíček a citrónovou šťávu. Podle chuti můžeme přidat i jiné oblíbené koření.

Obsah hrnce přivedeme pomalu k varu a chvíli vaříme, aby koření pustilo chuť i vůni. Poté nalijeme do sklenky či hrnku rum. Vařící se směs opatrně scedíme tak, že s ní současně zalijme připravený rum.

Téměř hotový grog osladíme dle chuti a ozdobíme plátkem citrónu.

Hořící grog

0,5 dl rumu
150 ml vody
3 lžičky cukru krupice
1 lžička citrónové šťávy
tenký plátek citrónu

Do nahřáté sklenice dejte cukr a zakápněte citronovou šťávou, pak dolijte vroucí vodou a zamíchejte.

Na povrch horkého nápoje položte tenký plátek citronu, na něj hned opatrně nalijte rum, který předem trochu nahřejte, zapalte ho a ihned podávejte. Jakmile se nápoj lžičkou promíchá, hořící grog zhasne.

Čajový grog

5 dl vody
1 polévková lžíce čaje
1 dl citrónového sirupu
5 dl bílého vína
1 citrón
1 pomeranč
2 dl rumu

Čaj spařte vařící vodou a sceďte. Přilijte citrónový sirup, bílé víno a zahřejte. Pak přidejte šťávu z citrónu a pomeranče. Nápoj nalijte do sklenic a navrch položte kolečko citrónu. Vše zalijete rumem.