Harrachovské SKI museum ukrývá tisíce exponátů. Mapují historii i současnost lyžování

5. únor 2020

Harrachov patří k nejznámějším českým horským střediskům. Kraluje západnímu cípu Krkonoš a kromě sklárny městečko proslavilo lyžování. Zimní sporty se tu začaly provozovat brzy poté, co hrabě Harrach přivezl do Krkonoš lyže. V roce 1908 vznikly spolky zimních sportů a roku 1920 první skokanské můstky.

A v Harrachově najdete samozřejmě Mamut, obří můstek pro lety na lyžích z roku 1979. Bohatá místní historie lyžování si zaslouží vlastní muzeum, a tak jedno vzniklo nedávno díky rodině Slavíkových v opuštěném tubusu harrachovského autobusového nádraží.

Expozice se rozprostírá na třech patrech a čítá přes 8 tisíc exponátů. Začíná nejstarší historií harrachovského lyžování. První lyžařský spolek vznikl v roce 1908 jako německý Spolek zimních sportů Harrachov – Nový svět. A zároveň byl založen i český lyžařský klub, který na přelomu let 1910 a 1911 na počest průkopníka lyžování Jana Buchara z Jilemnice přijal název Lyžařský a turistický Bucharův klub. Tuto dobu připomíná především řada odznaků, plaket a písemností.

SKI museum Harrachov najdete na autobusovém nádraží

V muzeu lyžování rozhodně nemohou chybět lyže. Mají jich více než 400 párů. Od nestarších takzvaných jasanek po lyže téměř současné. A nechybí ani ukázka, jak se lyže před sto lety lyže vyráběly. Základ představovaly špalky jasanového dřeva, nezbytná byla okružní pila, různé tvarovací formy a celá řada dalšího truhlářského náčiní. Nejstarší kousky do expozic posbírali zakladatelé muzea Stanislav a Josef Slavíkovi po půdách, anebo je dostali od známých. Spousta kousků je ale také stála na burzách hodně peněz.

Víra v obnovu zašlé slávy mamutího můstku

Nejvíc exponátů se v harrachovském SKI museu týká skoků a letů na lyžích. Není divu. U Slavíků je to rodinný sport a ve světě se Harrachov proslavil díky vynikajícím skokanům a zejména díky mamutímu můstku. Dokončen byl v roce 1979 a v roce 1992 byl zrenovován. Další opravu by potřeboval teď.

„Máme tu historii letů od prvního mistrovství v roce 1980 až po zatím poslední v roce 2014. Jak vidíte, máme tady ještě trochu prostoru, tak věřím, že historie letů v Harrachově nekončí a bude se zase dál rozvíjet,“ říká jeden ze zakladatelů a provozovatelů muzea Stanislav Slavík.

V museu je na 400 párů lyží, z toho 240 skoček

Lety a skoky na lyžích připomíná na 260 párů skokanských lyží, vývoj vázání i skokanských bot a také stylů skoků na lyžích. Chybět nemohou ani poháry a medaile od těch nejslavnějších rodáků včetně Pavla Ploce až po současné reprezentanty jako je Antonín Hájek nebo Tomáš Slavík.

SKI museum Harrachov vybudoval Stanislav Slavík se svým bratrem Josefem za podpory otce a celé rodiny. Za 30 let nashromážděné exponáty do té doby okupovaly řadu prostor v domech, garážích a stodolách a pro veřejnost byly vesměs nepřístupné.

Protože pro Slavíkovy je SKI museum koníčkem, otevírací doba se omezuje na středu až pátek od 14 do 17 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin. Prohlídka 8 tisíc exponátů na 360 metrech čtverečních zabere leckomu i několik hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.