Hladný most uprostřed chřibských lesů je už pozapomenutý. Kdysi byl součástí důležité cesty

3. listopad 2023

V lesích v pohoří Chřiby ve Zlínském kraji můžete narazit na tajemné místo. V lůně divoké přírody je tam ukrytý tak zvaný Hladný most. Nevede k němu žádná turistická trasa a jako most ani moc nevypadá. Spíš jako mohutná kamenná stěna. Přesto býval kdysi součástí důležité dopravní komunikace.

Hladný most sice najdete na mapách, na rozcestnících Klubu českých turistů už ale nikoli. Nevede k němu žádná značená cesta, takže pokud chcete navštívit toto pozapomenuté místo, musíte jít podle mapy nebo našich rad. Naším průvodcem byl ten nejpovolanější. Chřibský průvodce Pavel Zrna, znalec místopisu i historických souvislostí, který v horách blízko Buchlovic na Uherskohradišťsku pořádá pravidelné tematické procházky.

K Hladnému mostu se můžete vydat od Lesního penzionu Bunč, kde je možné zaparkovat auto a dál pokračovat po svých dva a půl kilometru po zelené značce k lovecké chatě Hubertka. „Pak se vydáte doprava lesní pěšinou, až dorazíte k Hladnému mostu, kterému se také říká italský, protože ho údajně stavěli Italové,“ říká Pavel Zrna.

Most je obrovská, až sedm metrů vysoká kamenná stavba, která se nachází nad malým potokem. Nad jeho vpustí je vytesaný rok stavby – 1924. Mnozí lidé se domnívají, že jde o pozůstatek takzvané Baťovy dálnice, není to ale pravda.

Cestou k Hladnému mostu se můžete občerstvit u studánky U lvích hlav

Proč tu tato stavba vznikla, vysvětluje Pavel Zrna: „Bunč se nachází v dobře dostupném sedle, a právě proto zřejmě býval důležitou spojnicí a dopravní tepnou. Ať už dříve pro koňské povozy nebo později pro normální dopravu. Bylo to totiž jedno z hlavních míst, kterým se daly Chřiby přejet z jedné strany na druhou."

Hladný most dnes stojí osamoceně uprostřed lesů a slouží v podstatě jen těm, kteří sem zabloudí. Na první pohled se liší od všech staveb, které je možné v Chřibech vidět. Není to most, jak si ho člověk běžně představuje. Je to spíše velká stěna v rokli, zcela pokrytá zeleným mechem. A skutečně mimořádně řemeslně postavená. Kameny jsou opracované tak přesně, že jeden zapadá do druhého jen s minimálními spárami.

Spustit audio