Holešov a rabín Šach. Kdy vznikla cesta k židovskému Chrámu? Oliver Malina Morgenstern - nový dokument.

28. červen 2020

Holešov je místo, kam se každoročně sjíždí velké množství hostů na výročí smrti rabína Šacha. Nahlédneme do aktuálního dění v místě, se kterým souvisí i rekonstrukce brány hřbitova a zázemí pro hosty. Informujeme o novém objevu izraelských archeologů. Ti vyřešili prastarý spor okolo výstavby části důležité cesty, kudy věřící před dvěma tisíci lety přicházeli do Druhého chrámu. A seznámíme vás s novým dokumentem režiséra Olivera Maliny Morgensterna. 

V magazínu Šalom alejchem se podíváme do Holešova. Brněnská židovská obec tam dokončila rekonstrukci brány do areálu hřbitova. Součástí byla i oprava zázemí, které poslouží nejen židovským hostům. Ti se v největším počtu každoročně sjíždějí na výročí smrti rabína Šacha, který je v Holešově pohřbený. Podrobnosti přinese Martina Pouchlá.

Izraelští archeologové vyřešili prastarý spor okolo výstavby části důležité cesty, kudy věřící před dvěma tisíci let přicházeli do Druhého chrámu. Mohlo se tak stát díky vyspělé technologii zvané mikroarcheologie. Ta pomohla izraelským vědcům poprvé určit přesnou dataci zbytků takzvaného Wilsonova oblouku u Zdi nářků v Jeruzalémě, který hrál důležitou roli v době Druhého chrámu. Byl to obrovský klenutý most, který před 2000 let umožňoval věřícím cestu na Chrámovou horu. Další podrobnosti uslyšíte v magazínu Šalom alejchem od Gity Zbavitelové.

Jana Šustová představuje nový dokument režiséra a člena Židovské liberální unie Olivera Maliny Morgensterna. V posledních letech se věnoval natáčení trilogie o domácím a zahraničním odboji, jejíž první dva díly se zaměřily na bojovníky z řad Židů. V těchto dnech měl předpremiéru jeho další dokumentární film s názvem Bojovníci v odboji a ilegalitě - Vzpomínky partyzánky.

V magazínu Šalom alejchem se jako vždy dozvíte aktuality z židovského světa a uslyšíte židovskou hudbu. Píseň „Dona, Dona" proslavili američtí písničkáři Donovan a Joan Baez . Slova na melodii Sholoma Secundy však již v roce 1940 napsal běloruský jidiš autor Aron Zeitlin . A v hudební ukázce připomeneme i Jerryho Sperlinga . Ten byl v minulém století známým americkým jidiš zpěvákem, kytaristou i autorem řady skladeb.

Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio