Hora Vršíček nad Litohlavy s poutním barokním kostelem pomáhá i dnes léčit tělo i duši

9. květen 2019
Česko – země neznámá

Nad obcí Litohlavy na západě Čech se tyčí výrazný kopec, kterému se říká Vršíček. Od 18. století zdobí jeho vrchol barokní poutní kostel, který tu údajně postavili, aby odvrátili hrozbu morové epidemie. Na úpatí Vršíčku dnes sídlí stejnojmenná terapeutická komunita, která pomáhá zvelebovat okolí a pro kterou samotné poutní místo hraje velkou roli na cestě za uzdravením.

Na Vršíček se vydáváme lesní cestou. Jen kousek od stejnojmenného domu, ve kterém sídlí terapeutická komunita Evangelické církve metodistické. Její vedoucí Miloslav Čech nám prozradil, že se tu léčí dospělí ze závislostí na drogách a alkoholu.

Kopec Vršíček i cesta na něj hraje velkou roli v samotné léčbě. V centru mají truhlářskou dílnu, a tak zdejší klienti opravili všechny lavičky, které cestu na Vršíček lemují. A pomáhají i na dalších místech hory. Vršíček je výrazný kopec, který nezničila ani dávná větrná eroze. Není divu. Je složený z jedné z nejtvrdších vyvřelých hornin naší planety vůbec, z buližníku. Cestou vzhůru o sobě dává buližník vědět ledabyle pohozenými balvany. Malými i velkými.

Hlavní cestu na vrchol tvoří mohutné kamenné schody. V 19. století je tu vyskládali díky desítkám přispěvatelů, kteří zaplatili jejich jednotlivé díly. Každý schod se skládá ze tří dílů a v každém je vytesáno jméno donátora.

Ať už se na Vršíček vydáte jakoukoli cestou, odměnou vám bude krásný výhled do kraje. Směrem na západ se pod vámi rozprostře vodní nádrž Klabava, zahlédnete i okolní kopce nebo třeba železniční trať.

Za návštěvu také stojí kostel na Vršíčku. Ten ale bývá po většinu roku z pochopitelných důvodů uzavřený. Prohlédnout si jeho interiéry můžete třeba v období poutí. Na Vršíček se dostanete buď z obce Litohlavy nebo z Klabavy. V obou případech po žluté turistické trase.

autor: Pavel Halla
Spustit audio