Houby s masovou chutí. Ze smržů se stala vzácná lesní pochoutka

Letošní jaro bylo ideální pro smrže. Několik druhů těchto hub nezvyklého vzhledu, ale lahodné chuti, u nás roste jen asi tři týdny v roce. A k tomu vyžadují chladno a vlhko. Najdete je nejčastěji v mulčovací kůže nebo ve starých sadech. A pak na trzích nebo ve specializovaných obchodech.

V houbařské prodejně Les Hoboules Petra Kutinová líčí, že smrže jsou pro většinu Čechů zatím houbou spíš neznámou: „Lidé jsou konzervativní. Kupují jen směs hub pod maso a tím to končí.“ Spolumajitelka podniku je zároveň přesvědčená, že bez smržů v nabídce se v budoucnu neobejde. Zatím má ale obavu, že by nákup hub od některého z dodavatelů skončil prodělkem. Cena totiž není nízká, kilo čerstvých smržů se prodává cca za 1500 Kč.

Protože smrž vypadá jinak než většina ostatních jedlých hub a navíc roste jen za specifických podmínek, lidé ho často neznají, a tím pádem moc nesbírají: „V posledních 10-20 let je to houba dost vzácná a lidé zapomínají i to, kde dřív rostla,“ říká Oldřich Jindřich, předseda houbařského kroužku v Hořovicích. Popisuje, že smrže mají rády listnaté lesy a vápencové podloží.

Čtěte také

Kdo objeví velké naleziště smržů, může si poměrně slušně přivydělat. Na jednom místě můžete klidně nasbírat i 15kg . Houby pak vykupují šéfkuchaři lepších restaurací. Vysoké vstupy pochopitelně přenášejí na zákazníky, kteří si na jídlo se smrži musí připravit vyšší finanční sumu. Pokud patříte k těm šťastným, kteří vědí, kde je smržů hodně, můžete si je do zásoby nasušit. Je to lepší, než je mrazit.

V houbařské prodejně Les Hoboules nabízí veškerý houbařský sortiment

Vysokou cenu suroviny určuje růst za specifických podmínek i její chuť. Oldřichu Jindřichovi připomíná maso: „U nás doma máme smrže nejraději nakrájené na kolečka a osmažené na másle.“ Protože jde o houby, které jsou uvnitř duté, kuchaři je často nadívají. Předtím je třeba houby pečlivě očistit. Zvláště v dutinách se často ukrývá různý hmyz. Smržů u nás roste několik druhů. Z pohledu gourmeta je správný kterýkoliv, všechny mají výjimečnou chuť.

autor: pek