Hrad Karlštejn má v zimním období výjimečné kouzlo. Umožní vám lépe poznat osobu Karla IV.

4. únor 2020

Hrad Karlštejn má mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Karel IV. vybral pro jeho umístění kopečnatou krajinu nedaleko Prahy a Karlštejn budoval jako nedobytnou pevnost, která měla chránit korunovační klenoty Svaté říše římské. K životu na hradě sloužil rozsáhlý císařský palác. Právě ten je součástí prvního prohlídkového okruhu, na který se můžete vydat i během zimních měsíců.

Ve druhém patře paláce se odehrával císařův soukromý život a Karla IV. tam tak můžete vnímat skutečně na každém kroku. Zejména mimo hlavní sezonu získávají tyto prostory zvláštní kouzlo.

V zimním období utichá turistický ruch a v tom čase je možné hrad vnímat docela jinak. Můžete ho doslova slyšet dýchat. A pocítíte i silnou osobnost Karla IV. Jako by byl na Karlštejně stále přítomen.

Karlova ložnice byla rohovou místností v těsném sousedství děkanství. Byla také místem, kde se Karel IV. modlil a odkud mohl důmyslným schodištěm navštívit svou manželku, Elišku Pomořanskou. Právě v ložnici si můžete prohlédnout nejvzácnější osobní předmět Karla IV. – jeho osobní cestovní oltář, se kterým jako římský císař procestoval celou Evropu. Jeho autorem je italský malíř Tommaso da Modena, jehož triptych je jako jediný spolu s obrazy mistra Theodorika součástí obrazů v Kapli sv. Kříže.

Legenda, které rádi věříme

Další věci, kterých se Karel IV. přímo sám dotýkal, najdete ve velkém Rytířském sále. V Mikulášské kapli je umístěna vyřezávaná dřevěná socha sv. Mikuláše, která je podle legendy připisována právě Karlu IV. Je známo, že onemocnění dnou císaře přivedlo k činnostem, které bychom u panovníka jeho velikosti rozhodně nečekali. Aby si ulevil od bolesti v rukách, vyřezával pro syna Václava dřevěné hračky, vyráběl proutěné košíky a zhotovoval různé umělecké předměty.

Hrad Karlštejn

V souvislosti s jeho onemocněním můžete na Karlštejně vidět i další zajímavost. Císařovo osobní klekátko. Stojí v blízkosti repliky Karlovy postele v jeho ložnici. Vzhledem ke zvláštní úpravě spodní části lze předpokládat, že na něm kdysi skutečně při modlitbách klekával sám císař. Klekátko má spodní část upravenou tak, aby ji měl císař až pod koleny a nemusel klečet přímo na kolenou. V této poloze to bylo méně bolestivé.

Reprezentativní sídlo i místo k rozjímání

Na Karlštejně se sice nedochoval nábytek z císařovy doby, nicméně jsou místa, o kterých můžeme s jistotou říci, že na nich Karel často spočinul. Jedním z nich jsou „sedílie“ v císařově ložnici. Jde o gotické sedací soupravy vyzděné do okolí dvou velkých oken. Právě tam bývalo nejlepší přirozené denní světlo a císař tam často sedával a jistě si zapisoval své myšlenky. Pak stačilo pár kroků do vedlejší audienční síně, aby s významnými hosty řešil důležitá politická rozhodnutí. Ze své ložnice vcházel do audienční síně až ve chvíli, kdy byl zcela připraven návštěvu přijmout. Kopii vyřezávaného císařského trůnu můžete na Karlštejně vidět dodnes.

Významnou součástí společenského života na Karlštejně bylo hodování. To se odehrávalo v největší, tak zvané hodovní síni, která sloužila nejen pro společenské akce, ale i pro hodování samotného Karla IV. Jednou z novinek, které můžete na hradě vidět, je replika slavnostně prostřeného stolu, vytvořená přesně podle dobových kreseb hostiny během Karlovy poslední návštěvy ve Francii v roce 1378, které se zúčastnil společně s manželkou Eliškou Pomořanskou. Postříbřené nádoby na ovoce i maso jsou skutečně impozantní a na stole nechybí ani královniny speciální lžičky.

Spustit audio