Hrádek Kunzov připomíná šlechtické sídlo. Jako letní byt si ho nechal postavit továrník z Hranic

3. duben 2021

Hrádek Kunzov se nachází ve stejnojmenné osadě, přibližně v polovině cesty mezi obcemi Hrabůvka a Radíkov v Olomouckém kraji. Stojí na okraji lesa, hned u silnice a působí poněkud zvláštně. Trochu navozuje iluzi, že je miniaturou šlechtického sídla. Objekt v romantickém stylu si na počátku 20. století nechal postavit hranický továrník Antonín Kunz.

Majitel továrny na pumpy, čerpadla a vodovody patřil ve svém oboru mezi průkopníky. Důkazem jsou firemní zakázky, které směřovaly do celého Rakouska-Uherska a také do Bulharska, Ruska, Osmanské říše či do Egypta. Hrádek Kunzov, který vzhledem připomíná gotický hrad, sloužil rodině jako letní sídlo. 

Když roku 1910 Antonín Kunz zemřel, objekt už nikdo nevyužíval. Později syn nemovitost prodal místnímu lesníkovi. Do současnosti pak chátrající Kunzov vystřídal řadu majitelů. Patřili mezi ně fyzické osoby i státní, později soukromé firmy. V šedesátých letech se dokonce na čas proměnil v pionýrský tábor.

V roce 2007 se Kunzov, který byl podle odborníků „ojedinělým příkladem romantizujícího obytného sídla jakožto výrazu stylizace kapitalisty do role a životního stylu středověkého aristokrata“, dočkal zápisu na seznam kulturních památek. Nedávno prošel kompletní obnovou a jeho současný majitel chce v objektu provozovat ubytovací zařízení a wellness centrum. 

Chatová osada s funkcionalistickými stavbami

Když byste se od Kunzova vydali dál po modré turistické značce, přijdete po chvíli do oblíbené rekreační oblasti malebného údolí Uhřínovského potoka. Na okraji osady pak objevíte chaty, které tam vyrostly za první republiky. Jejich majitelé se o ně pečlivě starají a zároveň ctí jejich původní stavební styl. I dnes na nich tak objevíte spojení lidové architektury s typickými prvky funkcionalismu. Dvě z dřevostaveb navrhl přerovský architekt Alois Pilc, jehož stavby ovlivnily podobu meziválečného Přerova a mnoha dalších menších moravských měst. 

Z chatové osady můžete pokračovat lesem až do obce Radíkov, kde v jedné ze zahrad narazíte na unikátní technickou památku - historické větrné čerpadlo. Po červené turistické značce se pak dostanete zpátky k hradu Kunzovu.

autor: Jana Zemková
Spustit audio