Jablka s hruškami? Klidně! Naplňte jimi tzv. baby kuřátka
Tento ověřený recept pochází z doby baroka. Tehdy však místo kuřátek používali jiné ptactvo, například křepelky. Takto nadívaná jarní nebo baby kuřátka jsou velice lahodná a chuťově možná ještě lepší než zmiňované křepelky.
- 2 ks jarních kuřátek
- 6 plátků slaniny
- 1lžíce másla
- 1cibule
- sůl
- Na náplň: 6 jablek
- 2 hrušky
- 50 g slaniny
- 1cibule
- 1 lžíce másla
- sůl
Nejprve připravíme náplň: Oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na kostičky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, připravené ovoce, trochu osolíme a pod poklicí podusíme cca 10 minut. Během dušení podle potřeby mícháme, event. podléváme malým množstvím vody, což záleží na šťavnatosti použitého ovoce. Je-li naopak náplň příliš řídká, šťávu vydusíme.
Očištěná kuřátka vysušíme a naplníme rozdušeným ovocem. Mírně je osolíme, obalíme plátky slaniny, převážeme nití a naskládáme do máslem vymaštěného pekáče. Zbylou náplň dáme mezi naplněná kuřátka spolu s plátky nakrájené cibule. Podlijeme malým množstvím vody a chvilku pod poklicí podusíme. Pak odstraníme poklici a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka