Jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky?

14. červenec 2022

Jak velké, za jakého počasí, jak často a ve kterou denní dobu sbírat okurky nakládačky? Poradí nám Dagmar Hančová, která na farmě ve Vraňanech na Mělnicku, spolu s dalšími rodinnými příslušníky, pěstuje (nejen) okurky. A jak paní Hančová říká, nemusíte mít zrovna farmu, abyste mohli nakládačky pěstovat.

Fantazii se meze nekladou a okurky si můžete vysít nebo vysadit i doma na balkóně. Abyste se nemuseli ohýbat, šlahounky zkuste pnout po síti. Způsobů je mnoho.

Okurky jsou teplomilné rostliny, vysévají se, když už je půda zahřátá. Přibližně na začátku května. Délka sklizně je závislá na průběhu počasí. „V letošním roce jsme začali sbírat o 10 dnů dřív, než je obvyklé, už 26. června. Bylo teplo, v noci i přes den, a vláhy byl také dostatek.“ V ideálních podmínkách můžete okurky sklízet ještě v polovině září.

Okurky sbírejte brzy ráno. Klasická nakládačka by měla být dlouhá od 5 do 8 centimetrů. Pravidelná každodenní probírka podpoří růst dalších kousků. Je dobré využít sezónnosti okurek, nejvíce rostou, když v noci teploty neklesají pod 15 stupňů.

Klasická nakládačka by měla mít 5 až 8 centimetrů

Nesmí se ovšem začít šířit plíseň okurková, ta by dobu sklizně podstatně zkrátila. A pokud sami okurky nepěstujete, Hančovi na farmě ve Vraňanech nabízejí jejich samosběr. Nemáte-li to daleko, zajeďte se tam podívat. Další dobré rady pro pěstitele okurek si poslechněte v reportáži.

Spustit audio