Jak nakládat roštěnou

Roštěná je steakové maso. Její úprava záleží na tom, jak silné plátky máme rádi. Tenké plátky jen ošlehneme na tuku a vyndáme. Vyšší roštěnou je lepší naložit, tedy potřít olejem a posypat kořením. A pokud se maso nebude vakuovat, nesolit!

Když nebudete maso vakuovat, alespoň 1-2 dny ho nechte v lednici proležet. Pokud není možnost delšího uskladnění, maso nechte alespoň 2 hodiny odpočinout a pak zprudka opečte. Základem je, aby maso pocházelo z mladého kusu. Jinak je roštěná tuhá.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána