Jak pracovat s droždím

Existují dvě možnosti, jak droždí zapracovat do kynutého těsta. Naše babičky udělaly do mouky důlek, do něj rozdrobily droždí, zasypaly trochou cukru a zalily mlékem. Takto připravovaly rovnou těsto.

Pokud v současnosti chceme celý proces trochu urychlit, je lepší si kvásek připravit zvlášť. Rozmícháme tedy droždí s cukrem a mlékem, přidáme trochu mouky a necháme v teple vzejít. Vyhneme se tak případným problémům s nesprávně připraveným kváskem.

Když totiž do těsta přidáme droždí rovnou a kvásek nevyběhne, zkazí se celý proces pečení. Pokud ale děláme kvásek zvlášť a přidáváme ho do těsta až nakonec, vyhneme se potížím.

Jestliže se kvásek nepovede, nedostatečně vyběhne nebo nevyběhne vůbec, raději zadělejme nový.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová