Jak se krmí husy? Dnes už se jim šišky do krku necpou

Jak se cpou husám šišky do krku po vzoru našich babiček, jela zjistit redaktorka Jitka Slezáková na Babiččin dvoreček do Licibořic. Všechno ale bylo jinak, protože se dnes už šiškami husy nevykrmují. V současnosti si kejhavá zvířata spokojeně pochutnávají na čerstvé trávě.

Vzpomínáte na své dětství u prarodičů na vesnici? Možná se vám vybaví, jak babička cpala husám do krku šišky, někde zvané i šlejšky. Dříve to patřilo k běžné činnosti v hospodářství stejně jako draní peří.

Husy se přikrmovaly násilím, aby co nejdříve přibraly. Nacpaly se do bedny kvůli minimalizování jejich pohybu. Pak se jim do krku cpaly šišky, což byly vlastně válečky upečené z kukuřičného šrotu. Nebo se jim přímo do krku cpal kukuřičný šrot speciálním mlýnkem.

Husa během měsíce výrazně přibrala. Podle chovatele Ludvíka Hromádky ze Živanic jsou tyto metody v Evropě už zakázané: „Šišky se dělaly z ječného šrotu s chlebem, aby to drželo pohromadě. I mouku babičky sypaly do směsi a sušily na kamnech. Pak to namáčely do vody. Dnes se takové přikrmování praktikuje už jen ve Španělsku a možná v Itálii. To všechno kvůli játrům. Do hus tam pumpují vařenou kukuřici a ony mají za šest až osm týdnů játra trojnásobná,“ dodává chovatel.

Co je pro husy nejlepší

Marie Sýkorová z Babiččina dvorečku v Licibořicích také vzpomíná na své dětství a na vyprávění babičky, která chodila jako malá holka s husami na pastvu. Nacpat huse šišku do krku patřilo mezi samozřejmé dovednosti. Dnes je to ale jinak. Husy se netrápí násilným přecpáváním a šišky se tím pádem už nedělají.

Pokud mohou být husy přímo na zelené pastvě, je to pro ně ideální. Zelená pastva jim dodá všechny potřebné vitamíny. Další součástí jejich krmení jsou vařené brambory, vařená kukuřice, obilné zrno.

Agresivní houseři a husy jako hlídačky

Houseři dokážou být velmi agresivní. A své družky si vybírají. Pokud se jim nelíbí, vyštípou je. S mužskými protějšky se většinou nesnesou. A troufnou si klidně i na člověka. Když vás taková husa štípne nebo uhodí křídlem, není to nic příjemného.

Husa je po značném úsilí chycena

Husy dokážou i hlídat. Vždyť podle legendy zachránily Řím. Svým hlasitým kejháním prozradily tichý vpád vetřelců. O intenzitě kejhání se můžete ostatně přesvědčit i v naší reportáži.

Tip na výlet: Na starém statku v Licibořicích na Chrudimsku hospodaří Marie Sýkorová se svou rodinou. Na Babiččině dvorečku chovají koně, kozy, ovce, králíky, nutrie, krávu Bůču, čistotné prase Bobše a další zvířata včetně hus. Děti si tam mohou pochovat koťátko a naučit se rozeznávat jednotlivá domácí zvířata. A věřte, že rozeznat husu od kachny jim dá někdy pořádně zabrat. Na statek, kde můžete ochutnat i čerstvé mléko nebo domácí sýry, jezdí lidé z celé republiky.

autor: jsl