Jak udělat skvělé ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka
Ovocné kynuté knedlíky milujeme všichni, proto je tu postup, jak je udělat bez chyby a ty nejlepší.
- 500 g hrubé mouky
- 21 g droždí
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce sádla
- 200 ml mléka
- ovoce na naplnění
- cukr na doslazení
Postup
Nejlepší kynuté knedlíky na světě, ať s ovocem, anebo bez, připravíme z hrubé mouky, mléka, droždí, soli, malé dávky cukru, malé dávky oleje nebo sádla a vejce.
Těsto při zadělávání musí být řidší, protože hrubá mouka potřebuje více času na to, aby tekutinu z těsta nasála. Krátké kynutí u knedlíkových těst znamená 20 až 30 minut.
A teď pozor. Vykynuté těsto ihned plníme tak, aby náplň ovoce, čokoláda nebo povidla během kynutí a vaření nevytékaly. Po naplnění stačí, když budou kynout 15 až 20 minut. Nejde o to, získat co nejvíce objemu, je to přesně naopak. Knedlíky získávají objem až při vlastním vaření v páře anebo ve vroucí vodě.
Dáváme je na pařák do hrnce s vodou, který jsme obalili papírem na pečení a potřeli olejem, aby se knedlíky během vaření k sobě ani k papíru nepřilepily. Dobře vykynutý knedlík vaříme 6 až 8 minut.
Ihned po vyjmutí z hrnce je propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla uniknout pára a knedlík se nesrazil. Potřeme máslem a olejem, aby neoschly. Podáváme ještě horké.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.