Jak upéct nadýchaný světlý dortový korpus jako profesionál?

Ať už budete péct ovocný dort, nebo třeba ten s oříškovým krémem, budete potřebovat připravit světlý dortový korpus. Jak ho udělat jako profesionál? Zajeli jsme se zeptat k Martinu Polaneckému do cukrářství Viktoria v Praze, kde pečou denně desítky takových dortů. A vše ručně.

Světlý dortový korpus:

200 g vajec
130 g cukru krupice (nebo i krystalu)
170 g hladké mouky
20 ml horké vody
34 g slunečnicového oleje (nebo rozpuštěné máslo)
citronová kůra
vanilka

Těsto na světlý dortový korpus

Postup:

1. Formu na pečení beze dna si vyložíme pečícím papírem a utěsníme (podle fotografií). Pokud používáme plnou formu, můžeme ji vymazat tukem a vysypat hrubou moukou.

2. Vejce vyndáme z lednice a necháme odležet při pokojové teplotě. Nejlépe třeba přes noc. Můžeme je také například pomocí fénu trochu ohřát. Přendáme je do plechové nádoby a zahříváme fénem stěny. Musíme postupovat opatrně, aby teplota vajec nepřesáhla 40 °C. Mohli bychom tak nechtěně připravit míchaná vejce. Nikdy nešleháme vejce vytažená přímo z lednice.

Příprava těsta

3. Celá vejce (žloutky i bílky) spolu s cukrem vyšleháme v robotu. Trvá to přibližně 5 až 7 minut.

4. Před došleháním přiléváme pomalu horkou vodu. Pokud použijeme studenou, bude se nám hmota hůře šlehat. Pokud nám vyšlehaná vejce nestékají ze stěrky, máme došleháno. Výsledná barva směsi bude výrazně světlá – v barvě slonové kosti.

Správná konzistence

5. Mouku prosyjeme a jemně, ale poměrně rychle vmícháme do vajíček. Přilijeme olej, který opět vmísíme do směsi.

6. Hotovou směs vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 45 až 50 minut.

7. Po upečení necháme korpus vychladnout vzhůru nohama, ideálně do druhého dne kdy můžeme korpus nazdobit.

Upečený světlý korpus, čeká nás jeho nakrájení na pláty

8. Korpus pak znovu obrátíme, aby na dně talíře seděl vždy tou stranou, kterou byl vespod v troubě. Je to proto, že na této straně je korpus těžší a bude dobře na podnosu sedět. Kdybychom ho obrátili, byla by těžší strana korpusu na vrchu a střed dortu by měl tendenci se propadat.

9. Pokud dort podélně rozkrajujeme, abychom ho plnili, používáme vždy ostrý plochý čistý nůž.


Martin Polanecký

Martin Polanecký se pohybuje v cukrářské branži už 20 let, 14 let ve vlastní cukrárně. Vyučil se v hotelu InterContinental v Praze. Stále vidí rozdíly v cukrařině u nás a v cizině. Ke světové špičce patří takové země jako Francie, Itálie nebo Belgie.

Martin Polanecký připravuje těsto

On sám sladké miluje a jí všechno. Využívá i rodinných receptů – třeba máminu oříškovou bábovku nebo svatební koláčky od babičky.

Pravidelně navštěvuje zahraniční cukrářské veletrhy a kurzy ve Francii, Itálii nebo Německu. Nesbírá zlaté hvězdy a modré stužky, největším oceněním pro něj jsou spokojení zákazníci a zaměstnanci.