Jak velké sousto si můžeme ukrojit? Takové, abyste mohli hovořit, radí Ladislav Špaček

Když dostaneme na talíři větší kus masa, jak velká sousta bychom si měli ukrajovat? Platí i tady nějaká pravidla?

Na ukrajování soust není exaktní pravidlo, nemusíme tedy maso přeměřovat na 1 x 2 centimetry, abychom se drželi etikety. Krájíme jenom tak velká sousta, která nám umožňují je velmi rychle rozkousat a spolknout.

U stolu se totiž především konverzuje, a ne jí. Jídlo je pouze kolorit našeho setkání. Je to takové příjemné pozadí a příjemná záminka k tomu, proč jsme se u stolu sešli. Ať už to je rodinná oslava, rodinná večeře nebo setkání s přáteli u stolu v restauraci.

Takže krájíme malé kousky. Jestliže bychom vložili do úst velký kousek a v tu chvíli by se nás někdo na něco zeptal, nemůžeme začít huhlat s plnými ústy – to je absolutně, ale absolutně nespolečenské.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo