Jedna z nejnovějších rozhleden v Moravskoslezském kraji se tyčí na kopci Okrouhlík nad obcí Slatina

1. březen 2021

Na kopci jménem Okrouhlík ve Slatině na Novojičínsku stojí dřevěná rozhledna. Volně přístupná je po celý rok a patří k nejnovějším v Moravskoslezském kraji. Na výšku měří 18 metrů a pojmenovaná je jednoduše podle obce, nad kterou stojí - tedy Slatina.

Výstavbu rozhledny zvažovali ve Slatině už od roku 2010. Ze tří navrhovaných variant si její konečnou podobu vybrali ve veřejné anketě sami občané obce. Poprvé si na ni lidé vyšlápli v roce 2019, kdy byla její stavba dokončena v rámci projektu „Stezka rozhleden a vyhlídkových míst Euroregionu Silesia – II. etapa“.

Rozhledna je celodřevěná, vyhlídková plošina se nachází ve výšce kolem 12 metrů nad úrovní terénu. Vyhlídková věž stojí na betonovém základu a má šestiboký půdorys. Stavbu zastřešuje jehlanovitá střecha s dřevěným krovem. Při pěkném počasí jsou z rozhledny vidět Beskydy, Oderské vrchy, Ostravská pánev a za pěkného počasí i Jeseníky s horou Praděd.

„Chtěli jsme postavit úplně jednoduchou dřevěnou rozhlednu, která by dobře zapadla do okolních lesů,“ říká starosta obce Slatina Luděk Míček. Zájem návštěvníků je podle něj od otevření rozhledny obrovský. „Dost nás to překvapilo. Když jsme rozhlednu stavěli, počítali jsme s tím, že tam lidé jednou přijdou, podívají se a pak už se znovu nevrátí. Ale opak je pravdou.“

K další dominantám obce Slatina patří kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl postaven pravděpodobně už počátkem 13. století, dále pak barokní zámek z roku 1771 s parkem v romantickém stylu. Novou atrakcí je replika hradu Karlštejn v místní části Nový Svět.

Spustit audio