Jehněčí maso dušené. Nebojte se trochu jiné chuti i vůně
Tak jako mazance, jidáše a nádivka patří k Velikonocům, nemůžeme v tyto sváteční dny zapomenout ani na jehněčí či skopové maso, které by mělo být součástí velikonočního menu.
- 600 g předního jehněčího masa bez kosti
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar
- sůl
Očištěné maso odblaníme a nakrájíme na kostky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a kmín Přidáme nakrájené maso, osolíme a prudce ze všech stran opečeme. Pak maso podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme asi 40 minut. Šťávu necháme vydusit, maso zaprášíme moukou, krátce osmahneme, podlijeme vývarem a dusíme do měkka.
Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky, vařené brambory nebo dušená rýže.
Někomu vadí u jehněčího či skopového masa trochu jiná vůně a chuť. Někomu jehněčí voní, druhému naopak. Ovšem jehněčí či skopové maso lze upravit tak, aby onen „prk“ v něm cítit nebyl. Tento recept je toho důkazem.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka