Jemné brynzové pirožky s orestovaným špekem, slaninou a škvarky od Lenky Lipčákové vás vystřelí do nebe

Porota Pochoutkového roku vybrala do soutěže rodinných receptů i ten od Lenky Lipčákové z Chabařovic na Ústecku. Jedná se o jemné pirožky z nudlového těsta plněné brynzou a strouhanými vařenými bramborami. Navrch jsou posypané orestovaným špekem, slaninou, škvarky a cibulkou a přelité brynzovou omáčkou. Je to dokonalé.

Ingredience
  • 1 hrnek = 250 ml (g)
  • Na těsto:
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Na náplň:
  • 300 g brynzy
  • 2 vařené brambory
  • Na omaštění:
  • 1 cibule
  • 150 g špeku
  • 300 g anglické slaniny
  • 1 hrst škvarků
  • 3 stonky jarní cibulky
  • Na omáčku:
  • 300 g brynzy
  • 100 ml smetany na vaření

Postup:

Uvaříme brambory, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme je s brynzou do kompaktní hmoty, kterou budeme plnit pirožky.

Na těsto smícháme mouku, vodu, lžíci olivového oleje a sůl. Vypracujeme těsto – v ruce nebo v robotu, těsto by mělo být tužší. Na vále dopracujeme a vyválíme placku asi 2 mm silnou.

Pirohy vykrajujeme buď speciální kruhovou formičkou nebo hrnkem či širokou sklenicí. Doprostřed vykrojeného těsta dáme vrchovatou lžičku náplně, přehneme a okraje spojíme palcem nebo vidličkou. Lze krájet i čtverce a přehnout je na trojúhelníky.

Pirohy vložíme do vroucí osolené vody a necháme cca 5 minut vařit. Pirohy musí vyplavat na hladinu.

Mezitím do rendlíku vložíme špek a slaninu, rozpálíme a přidáme hrst škvarků. Vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Nakonec přidáme nať z jarní cibulky a vše restujeme dozlatova. Do směsi vložíme právě uvařené pirožky, aby se všechny omastily a byly vláčné.

Brynzovou omáčku připravíme tak, že rozpustíme brynzu a přidáme sladkou smetanu. Omáčkou přelijeme omaštěné pirožky.

Lenka Lipčáková

Recept na pirožky získala od své milované tchyně a babičky své dcery, jak říká. Ta je dělávala ještě donedávna a v ruce. Paní Lipčáková si pomáhá už modernějším nástrojem, ale na chuti to pirožkům neubírá.

Přivítala nás s otevřenou náručí a nabídla dokonce kakaový koláč s tvarohem, který jsme v našem pořadu už také pekli, a kterému říká „prošívaná deka“. Byl výborný.

Lenka Lipčáková