Jemné brynzové pirožky s orestovaným špekem, slaninou a škvarky od Lenky Lipčákové vás vystřelí do nebe
Porota Pochoutkového roku vybrala do soutěže rodinných receptů i ten od Lenky Lipčákové z Chabařovic na Ústecku. Jedná se o jemné pirožky z nudlového těsta plněné brynzou a strouhanými vařenými bramborami. Navrch jsou posypané orestovaným špekem, slaninou, škvarky a cibulkou a přelité brynzovou omáčkou. Je to dokonalé.
- 1 hrnek = 250 ml (g)
- Na těsto:
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek vody
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
- Na náplň:
- 300 g brynzy
- 2 vařené brambory
- Na omaštění:
- 1 cibule
- 150 g špeku
- 300 g anglické slaniny
- 1 hrst škvarků
- 3 stonky jarní cibulky
- Na omáčku:
- 300 g brynzy
- 100 ml smetany na vaření
Postup:
Uvaříme brambory, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme je s brynzou do kompaktní hmoty, kterou budeme plnit pirožky.
Na těsto smícháme mouku, vodu, lžíci olivového oleje a sůl. Vypracujeme těsto – v ruce nebo v robotu, těsto by mělo být tužší. Na vále dopracujeme a vyválíme placku asi 2 mm silnou.
Pirohy vykrajujeme buď speciální kruhovou formičkou nebo hrnkem či širokou sklenicí. Doprostřed vykrojeného těsta dáme vrchovatou lžičku náplně, přehneme a okraje spojíme palcem nebo vidličkou. Lze krájet i čtverce a přehnout je na trojúhelníky.
Pirohy vložíme do vroucí osolené vody a necháme cca 5 minut vařit. Pirohy musí vyplavat na hladinu.
Mezitím do rendlíku vložíme špek a slaninu, rozpálíme a přidáme hrst škvarků. Vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Nakonec přidáme nať z jarní cibulky a vše restujeme dozlatova. Do směsi vložíme právě uvařené pirožky, aby se všechny omastily a byly vláčné.
Brynzovou omáčku připravíme tak, že rozpustíme brynzu a přidáme sladkou smetanu. Omáčkou přelijeme omaštěné pirožky.
Lenka Lipčáková
Recept na pirožky získala od své milované tchyně a babičky své dcery, jak říká. Ta je dělávala ještě donedávna a v ruce. Paní Lipčáková si pomáhá už modernějším nástrojem, ale na chuti to pirožkům neubírá.
Přivítala nás s otevřenou náručí a nabídla dokonce kakaový koláč s tvarohem, který jsme v našem pořadu už také pekli, a kterému říká „prošívaná deka“. Byl výborný.