Jeskyni Klácelku na Kokořínsku hlídají slavné postavy české historie vytesané do pískovce

30. říjen 2019

I ve středních Čechách najdete místa, kde stojí pískovcové skály tvořící zajímavé přírodní útvary. Například Kokořínsko. To proslavily třeba známé „Pokličky“ nebo ručně vydlabaná skalní obydlí a také největší plastiky ve střední Evropě vytesané v 19. století do pískovce sochařem Václavem Levým, tak zvané Čertovy hlavy.

Václav Levý zjevně Kokořínsko miloval a k jeho dalším zdejším dílům patří areál jeskyně Klácelky. Najdete ji nedaleko Mělníka necelý kilometr jižně od centra obce Želízy. V 19. století se stala místem častých setkávání národních buditelů a své jméno dostala podle Františka Matouše Klácela, významného českého básníka a filozofa doby národního obrození, který v jeskyni často pobýval a psal svá díla.

Mladičký Václav Levý byl ve 40. letech 19. století zaměstnán na zámku v Liběchově, kde se celá skupina národních buditelů scházela a podnikala výlety do blízkého okolí. V Liběchově se seznámil například s Františkem Ladislavem Riegerem, malířem Josefem Navrátilem a mnoha dalšími.

Václav Levý byl velký vlastenec a snažil se myšlenky národního obrození přenést právě do kokořínských pískovcových skal. V areálu jeskyně Klácelka v letech 1845 až 1846 vytvořil dílo, které je pomníkem národních dějin. Vytesal nejen samotnou jeskyni, ale vyzdobil ji reliéfy inspirované Klácelovou bajkou Ferina lišák, v níž zvířata symbolizují lidské vlastnosti.

Jan Žižka a Prokop Holý

V jeskyni jsou kolem zdí vytesané i lavice a místo tak přímo vybízí ke spočinutí. V pískovcích před jeskyní Václav Levý vytvořil reliéfy Jana Žižky, Prokopa Holého a Zdeňka Zásmuckého. A je zde i blanický rytíř na koni. A jsou tu také trpaslíci kovající zbroj pro blanické rytíře.

Jeskyně Klácelka je volně přístupná po modré turistické značce vedoucí po okruhu z Liběchova přes Želízy a Tupadly.

Spustit audio