Jiná lázeňská města mají kolonádu. Karlova Studánka v Jeseníkách má unikátní Hudební halu

17. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Unikátní dřevěná stavba skutečně kdysi plnila funkci kolonády. Lidé se tam mohli schovat před nepřízní počasí, popíjet léčivé prameny a v suchu a teple si pobesedovat. Ale jak šel čas a historická hodnota stavby vzrůstala, proměnila se v kulturní stánek. Přestala se v ní ohřívat syrovátka určená k lázeňským procedurám a mnohem častěji v ní zněly tóny orchestru, zpěv či repliky herců. A také tu vířily róby tančících párů.

Lázeňské městečko Karlova Studánka v Jeseníkách oplývá množstvím pozoruhodných staveb. Ať jsou to lázeňské domy, altány s pitnou vodou nebo kamenný kostel. Ale s klidným svědomím je možné říct, že právě Hudební hala je nejpozoruhodnější z nich.

Jako jediná se opravdu dochovala v původní podobě, v jaké byla ve 30. letech 19. století postavena. Až na drobné úpravy. Pozorný návštěvník si všimne, že vnitřní svícny už nezdobí opravdové svíce, ale ty elektrické. Dodnes však hala nemá topení, a proto je v zimních měsících uzavřena.

Dříve se Hudební hale říkalo Lázeňský salón. Navrhl ji architekt ve službách Řádu německých rytířů Anton Onderka. I dnešní generace ocení jeho nápad vtisknout jí tvar půlkruhu členěného toskánskými sloupy. Vše je vyvedeno ve dřevě, jen základ pod budovou je kamenný. V letní sezóně se v Hudební hale pravidelně konají koncerty a podobné kulturní akce. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.