Jizerské hory bývaly významným nalezištěm drahokamů. Osada Jizerka má díky nim Safírový potok

14. duben 2020

Jizerské hory jsou známé především jako turistický region. Jedním z vyhledávaných míst je horská osada jménem Jizerka, která je součástí obce Kořenov v Libereckém kraji. Protéká jí říčka Jizerka, do které se vlévá Safírový potok. Celá tato oblast patřila v minulosti mezi nejhodnotnější naleziště drahých kamenů v Evropě. Alespoň podle některých dochovaných zpráv.

A potvrzují to i nejnovější průzkumy, které se za pomoci nejmodernější techniky zabývaly rozsahem těžby. Výsledky jsou překvapující. Těžba, která svůj vrchol měla v 16. století, byla rozsáhlá a úspěšná. V malé zkoumané lokalitě se podle vědeckých modelů mohlo vytěžit na 38 tisíc kousků safírů, což je dost na to, aby se mezi nimi našly kousky šperkové kvality.

Dnes můžeme mít pocit, že se v této lokalitě pohybujeme po původním terénu. Badatelům se ale podle snímků z dronů a mnoha vědeckých analýz podařilo zjistit, že celá oblast je překopaná. „Rozsah těžby byl mnohem větší, než jsme si na začátku výzkumu dokázali představit,“ říká vedoucí oddělení dějin průmyslu Severočeského muzea v Liberci Ivan Rous. Kromě muzejníků se na výzkumu podílela za podpory CHKO Jizerské hory také Česká geologická služba, bez které by celá akce nebyla realizovatelná.

Výzkumu oblasti se za podpory CHKO Jizerské hory věnovala geologická služba

Lokalita Jizerky a Safírového potoka patřila díky hraničním sporům mezi žhavá území a díky se tomu dochovaly zprávy z již zmiňovaného 16. století. „Třeba Bíbrštejnové v nich uvádějí, že tam již sto let kopou drahé kameny, takže se tam těžilo zřejmě už od 15. století,“ podotýká Ivan Rous. Podle něj to není nic divného, protože nedaleký zlatorudný důl Zlote jamy u Velké Jizery je archeologicky doložen už ve 13. století, takže to nebyla žádná opuštěná země.

Kopáči zde ale žili zřejmě jen po příznivější část roku. Ani dnes totiž není jednoduché v oblasti Jizerky pobývat v zimních měsících, protože je to jedno z nechladnějších míst v České republice. Kdybyste se tam ale chtěli vydat a zahřát se hledáním safírů, tak vás musíme upozornit, že oblast Safírového potoka a říčky Jizerky je národní přírodní rezervací a platí zde přísný zákaz rýžování či kopání.

Spustit audio