Kámen sv. Huberta zajistí vdavekchtivým dívkám ženicha. Musí se na něj ale správně posadit

2. leden 2019
Česko – země neznámá

Pokud se vydáte na procházku do lesů v okolí Jesenice na Rakovnicku ve Středočeském kraji, dostanete se do oblasti, která byla mezi kameníky v 19. století skutečným pojmem. V mnoha lomech se tu těžila velmi kvalitní a tvrdá šedozelená žula, která se používala na výrobu dlažebních kostek a na stavbu některých významných budov v Praze i ve Vídni.

Na velké žulové balvany tu ale narazíte i dnes. Jsou doslova rozesety po okolních hustých lesích, jakoby je tu někdo poházel. Kameny, které mají zajímavé tvary, dostaly dokonce jména a většina z nich je opředena zajímavým pověstmi. Najdete tam Čertův kámen, Boží kámen, Kámen sv. Huberta, Viklan a další.

Poměrně dost kamenů získalo jména po svatých. Šlo vždy o kameny, které měly pozoruhodný tvar, nebo na nich byl nějaký otisk. Věřilo se totiž, že pokud se na takový žulový balvan svatý posadil nebo se ho nějak jinak dotkl, kámen změkl a uchoval otisk těla svatého.

To se vztahuje i ke kameni sv. Huberta, který se nachází ve svatohubertském lese nedaleko loveckého zámečku, pojmenovaném rovněž po sv. Hubertovi. Sv. Hubert prý lovil v okolních lesích a na kámen se zmožený lovem posadil k odpočinku. Ostatně sv. Hubert tu byl vzýván poměrně často. Je totiž patronem myslivců a v místních hlubokých lesích se pravidelně pořádaly hony. Kámen sv. Huberta má na horní ploše menší prohlubeň, která vypadá jako sedátko, pod kterým najdete dokonce opěrky na nohy. Dokonalý otisk sv. Huberta.

A protože kameny na Jesenicku mají zpravidla i nějakou pověst, nejinak je tomu i v případě kamene sv. Huberta. Říká se, že pokud se na něj posadí dívka, do roka se dobře vdá. Důležité je ale opřít si nohy do opěrek pod sedátkem. Posed je sice pro menší postavy, ale jinak se v kameni sedí velmi pohodlně. Vdavekchtivé dívky na kámen velmi spoléhaly a traduje se, že sem chodívala celá procesí dívek, které se chtěly provdat. I krátké posezení na kameni mělo spolehlivě přivolat ženicha.  

Spustit audio