Kamenné město Toulovcovy maštale dostalo jméno po rytíři. Dodnes se neví, jestli loupil nebo dával

5. listopad 2023

Přírodní rezervace Maštale je jednou z největších v Pardubickém kraji. Nachází se v oblasti mezi obcemi Budislav, Proseč a Novými Hrady. Najdete v ní celou řadu malebných údolí, kaňonů i skalních útvarů. Mezi nejznámější z nich patří skalní město Toulovcovy maštale.

Nejkratší cesta ke skalnímu městu Toulovcovy maštale vede z okraje rekreační chatové osady Vranice. Další variantou může být turistická stezka, která vás přivede z Budislavi. Ke skalám se dostanete také po cyklostezce. Cesta k maštalím je romantická, prochází hlubokými borovými lesy okolo pramenů a studánek.

Skalní město tvoří pískovcové bloky protkané úzkými cestičkami a kamennými uličkami. V přírodním labyrintu, ve kterém samozřejmě působila i lidská ruka, najdete systém chodeb a malých jeskyní. Svá jména dostaly podle toho, co lidem připomínaly. Při prohlídce skal tak určitě neminete Zvon, Kuchyni, Sklep nebo Myší díru, kterou ovšem vzpřímení rozhodně neprojdete.

Budislavský Jánošík

Oblast budislavských skal je spojena s legendami, především s pověstí o rytíři Toulovci. Ten se prý ve skalním městě ukrýval se svoji družinou a samozřejmě i s lupem, který si přivážel z loupeživých výprav. Touto nelichotivou legendou je ale obestřena skutečná historická postava. Vavřinec Toulovec byl litomyšlský občan, který vlastnil statky v mnoha obcích, například Mladočově a Desné a byl také majitelem lesů na Prosečsku.

Pohled na skalní masiv Toulovcovy maštale

Vavřinec Toulovec, známý také jako Vavřinec z Třemošné, na začátku 15. století věnoval velkou část svých peněz městskému špitálu v Litomyšli. Ta navíc také začala spravovat výnosy z jeho statků. Vavřinec Toulovec zemřel pravděpodobně v roce 1412 nebo 1413. Pochován byl v kostelíku u městského špitálu, dnešním kostele Rozeslání sv. Apoštolů. Litomyšl po něm pojmenovala jedno malé náměstí.

Přírodní rezervace Maštale

Chráněný přírodní útvar Toulovcovy maštale dal jméno celé přírodní rezervaci: Maštale. Zaujímá území horního toku řeky Novohradky a vyhlášena byla v prosinci 1993. Rezervace se nachází na katastru řady obcí, například Boru u Skutče, Budislavi, Jarošova, Proseče nebo Zderazi. Plocha rezervace je 1 083,6 hektaru a celá oblast se může pochlubit hustou sítí turistických i cyklistických tras a také rozhleden. Na Maštale se z výšky můžete podívat z Toulovcovy rozhledny, z Terezky nebo Borůvky.

Spustit audio

Související