Konec plýtvání? Obchodní řetězce nabízejí křivou zeleninu
Co si představit pod pojmem křivá zelenina? Jedná se o kvalitní a zdravé plody, které kvůli svému atypickému vzhledu končily zaorané v polích nebo v odpadu.
Podle našeho malého průzkumu lidem nevadí křivá okurka nebo paprika do salátu. Mrkev by si ale vybrali rovnou. Kdo by se s ní vykrajoval? Někteří poučení nakupující vybírají ovoce a zeleninu podle vůně, ne podle vzhledu. Roli určitě sehraje i cena, která by měla být u nedokonalých kusů nižší.
Iniciativa Zachraň jídlo
Aktivitu obchodníků chválí aktivisté z iniciativy Zachraň Jídlo, která se problematice plýtvání dlouhodobě věnuje. Podle Anny Strejcové uvažují o prodeji křivé zeleniny i další obchodní řetězce, pokud ovšem budou mít lidé o tuto levnější, ale nevzhlednou zeleninu zájem. Záleží to na každém z nás.
Na méně vzhledné ovoce na pultech obchodních řetězců si asi budeme muset ještě počkat. Je škoda, že některé velmi kvalitní odrůdy jablek nebo švestek nemají šanci dostat se k lidem. „Důvodem je třeba u tradičních českých odrůd švestek jejich malá velikost. Chuťově i kvalitativně jsou přitom mnohem lepší než výstavní kusy z ciziny,“ posteskl si ovocnář ze Svinčan Jaroslav Nevole.
„Ze supermarketových jablek bych nikdy nevytvořil vynikající štrúdl, který vyniká správně kyselou příchutí jablek. Ale kdybyste ta jablka viděli v obchodě, asi byste o ně okem nezavadili,“ usmívá se pardubický kuchař Jaroslav Mácha. „My kuchaři naštěstí nemusíme hledět na normy ovoce a zeleniny. Nezajímáme se o to, jak to narostlo, ale vybíráme kvalitu. A ta ve velikosti rozhodně nespočívá.“
Podle italského kuchaře Pepe de Chiary se dobrá kvalita zeleniny a ovoce snoubí s jejich vůní. Pokud rajče, broskev nebo jablko nemají žádnou vůni, ani chuť nebude dobrá.