Kostel v Hosíně spojuje dva vzdálené stavební slohy. Původní románskou kapli se stavbou z roku 1900

8. květen 2022

Určitě si vybavíte siluetu a stavební styl jihočeského zámku Hluboká nad Vltavou. Někteří možná i zvláštní romantickou Schwarzenberskou hrobku v Třeboni. A do třetice k těmto stavbám krásně ladí kostel svatého Petra a Pavla v Hosíně u Českých Budějovic. V něm se ovšem setkávají dva velice vzdálené stavební slohy. Původní románská kaple, jedna z nejstarších na našem území, a novostavba z roku 1900.

„Nejprve tady stála malá románská kaple přibližně z poloviny 11. století. Do půlky 13. století tu stála samostatně, pak k ní byl přistavěný menší kostelík,“ vysvětluje hosínský kronikář Zdeněk Tibitanzl u vchodu do kostela. Současný kostel ovšem není tím původně přistavěným.

V únoru roku 1899 se původní kostel začal bourat a 28. září 1900 už na jeho místě stál vysvěcený nový kostel. Jeho sloh je pseudorománský. Byl postaven ze žlutých šamotových cihel a z kamene, a to za neuvěřitelný jeden rok.

Nejstarší část kostela, románská kaple, ovšem zůstala. Prvnímu kostelu sloužila jako sakristie, při jeho bourání pak dělníci objevili pod omítkou původní gotické malby, které patří mezi historické skvosty.

Interiér kostela svatého Petra a Pavla na Hosíně

„Malby pochází z poloviny 14. století. Na čelní straně je vyobrazena Nejsvětější Trojice s anděly, po pravé straně je legenda o svaté Markétě a na levé legenda o svaté Kateřině,“ dodává kronikář. Fresky zrestauroval akademický malíř Ludvík Kuba. A v podobě, kterou jim obnova vtiskla, je můžeme obdivovat dosud.

Nový kostel přistavěný ke kapli není orientovaný presbytářem k východu, jak bývá zvykem, ale na jih. Má půdorys rovnoramenného kříže. Chrámová věž se vypíná do výšky 36 metrů.

Spustit audio