Království železnic na pražském Smíchově vás zavede do světa miniaturních i skutečných kolejí

25. květen 2022

Království železnic na pražském Smíchově je centrem zábavy pro celou rodinu. Modelové kolejiště je bezkonkurenčně největší atrakcí expozice. Jsou tu desítky vlaků, pojízdných aut, dokonalé modely známých hradů i velkých nádraží a na třicet tisíc miniaturních postaviček v různých scénách ze života i z filmů, nad nimiž se střídá den a noc.

Obří modelové kolejiště ve spodním patře expozice zahrnuje známé scenérie z Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého, Středočeského kraje a hlavního města Prahy. A přibývat budou další kraje. Už teď se spodní kolejiště rozkládá na více než 460 metrech čtverečních, a je tak největším modelovým kolejištěm ve střední Evropě.

Království železnic ale nabízí i mnoho dalšího. Zajezdit si můžete na profi dráze s RC Modely, k dispozici je pět závodních modelů rádiem řízených aut. Dráha svými parametry splňuje požadavky pro mezinárodní mistrovství. Pro nejmenší je vyhrazena samostatná malá tréninková dráha. K původní dětské autodráze, která funguje na tlačítka, přibyla další, pro starší a dospělé, dlouhá 37 metrů.

V MERKUR dílně si můžete postavit vlastní model. Můžete si zahrát na řidiče tramvaje T3, autobusu Karosa nebo motoráku řady 810. V simulátorech ze skutečných dopravních prostředků s projekcí různých tratí. Z fotokoutku si pak můžete poslat unikátní elektronickou pohlednici na svůj e-mail.

Projekce na tramvaji T3

Menším dětem je určená „řádírna“, tedy herní koutek na téma třídící linky se skluzavkou, s mnoha interaktivními prvky nebo maketou popelářského vozu s korbou plnou balónků.

Papírový model Prahy od jednoho autora

Doplňkové výstavy představují kompletní produkci populárních Igráčků, velkou sekci papírových modelů, sbírky modelů letadel, lodí a vojenské techniky, modelových aut a další. A také tu uvidíte obří interaktivní model Prahy nebo fascinující, do nejmenších detailů propracovaný papírový model Prahy první poloviny 19. století, který vytvořil jeden člověk. Pracoval na něm dvanáct let.

Výstava kompletní produkce populárních Igráčků s hernou

Při odchodu z Království železnic se ještě můžete stavit u virtuální reality, vyzkoušet několik her nebo speciální soutěž, ve které se stanete pracovníkem třídící linky, kdy odpadky házíte do speciálních popelnic. Zřídkakdy to někdo opravdu zvládne.

A pro zajímavost: modelové kolejiště se musí také uklízet. Technik při úklidu chodí po vodě, což je místo, které je zpevněné. Na zádech má batoh, v něm bateriový vysavač a vysává kolejiště. Vlhkým hadříkem otírá silnice a velkým kosmetickým štětcem stírá prach ze střech domů. Opatrně, aby neulomil antény, komíny, okapy a podobně.

Pohled do kolejiště v nočním režimu

V Království železnic v Praze na Smíchově je otevřeno denně od 9 do 19 hodin. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.