Krása na talíři. Kuřecí roláda se zelím a mrkvovým pyré skvěle vypadá i chutná

Kuře na zelí zní sice obyčejně, ale lze ho připravit v noblesní variantě. Elegantní kuřecí roládu plněnou masem a kysaným zelím dělají provozovatel Pavel Minář a šéfkuchař Zbyněk Ullver v restauraci Hotelu Panská v Bechyni. Ve spojení s mrkvovým pyré jde o výborné jídlo, které je krásné i na pohled.

Kuřecí roláda se zelím

celé kuře
mrkev
kysané zelí
vajíčko
smetana
sůl
pepř

Postup:

Kuře vykostíme. Do mísy dáme maso z kostí, které rozmixujeme tyčovým mixerem. Aby se při mixování „neuvařilo“, je k masu dobré přidat kostku ledu. Poté přidáme vejce, smetanu, sůl a pepř a opět promixujeme.

Roládu zabalíme do potravinářské folie nebo převážeme provázkem a vložíme na sádlem vytřený pekáč s cibulí nebo bylinkou, která maso provoní

Do vykostěného kuřete dáme kysané zelí, a maso potřeme připravenou směsí, které říkáme fáš. Roládu zabalíme do potravinářské folie nebo převážeme provázkem a vložíme na sádlem vytřený pekáč s cibulí nebo bylinkou, která maso provoní.

Pečeme 60 minut v rozehřáté na 160 až 175 stupňů.

Mrkvové pyré

200 g mrkve
50 g zázvoru
1 dcl smetany
špetka soli
špetka pepře

Pomocí lžíce pyré rozmístíme po talři, čímž vytvoříme základ pro elegantní servírovaní

Postup:

Mrkev očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do změknutí.

Očistíme také zázvor, který nakrájíme na malé kostičky, které přidáme na závěr vaření k mrkvi. Až se nám voda téměř vyvaří, přilejeme smetanu a provaříme. Po uvaření zeleninu rozmixujeme tyčovým mixerem a můžeme servírovat. Podáváme s knedlíky nebo noky.

Pavel Minář

Narodil se v roce 1978. Vyučil se v Táboře kuchařem a pokračoval ve studiu ukončené maturitou v roce 1998. Pak nastoupil na svá první pracovní místa do restaurací v Táboře. Osudovou příležitostí byla pro Pavla spolupráce s tehdejším šéfkuchařem hotelu Dvořák Martinem Svatkem roku 2005. Čtyřletá dráha Pavla nasměrovala k dalším profesním krokům. Od roku 2009 se Pavel Minář věnuje provozu vlastní restaurace a stal se členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ke svým bohatým aktivitám přidal i poradenství v oblasti gastronomie.