Křížový vrch u Stodu je považován za mystické místo

27. prosinec 2020

Křížový vrch je název kopce i stejnojmenné rozhledny u města Stodu na jihu Plzeňska. Po zdolání 71 schodů ve věži Křížového vrchu se člověk ocitne ve výšce třináct a půl metru nad zemí. Hned vedle rozhledny se nachází kostel. Celý objekt i s okolím působí uprostřed zalesněného vrchu mystickým dojmem.

V dávné minulosti se v této lokalitě měli vyskytovat Keltové, jelikož na místě byly nalezeny pozůstatky jejich obydlí a lidské kostry. Později, v 18. století, stál na kopci dřevěný kříž, ke kterému chodila celá procesí věřících. "Údajně se tady stal zázrak. Ten kříž se prý otočil a následně to místo získalo mystický charakter," říká Pavel Cích, vedoucí Městského kulturního střediska ve Stodě, pod který Křížový vrch v současnosti spadá. Událost se měla odehrát v roce 1746.

Posléze byl na vrchu dostavěn kostel, téměř katedrála, která měla celkem čtyři oltáře. Jeden z nich stál na schodišti s 18 schody a byl tam umístěn onen "zázračný" kříž. Ani toto místo ale nepřežilo hromadné rušení klášterů Josefem II. a po třiceti letech byl kostel zbourán.

Křížový vrch - torzo sochy

Nový kostel byl na Křížovém vrchu postaven v 19. století a až ve století 20. k němu byla přistavěna věž - dnešní rozhledna. "Ke koloritu nedělního života patřilo vystrojit se a jít na procházku na Křížový vrch, protože tady byl hostinec. Dědečkové si dali pivo, vnoučata pobíhala kolem, babičky si popovídaly," připomíná Pavel Cích.

Kámen, který nabíjí energií

Za kostelem se nachází místo, kde by senzitivní jedinci měli cítit příliv pozitivní energie. Jedná se o kámen, na který by se lidé měli postavit, být v klidu a načerpat nové síly. "Když přijedu z Křižáku, tak mám vždycky dobrou náladu," potvrzuje účinky místa Pavel Cích.

A kudy na Křížový vrch? Zvolit si můžete cestu z obce Losina, kde je můžete nechat auto a pokračovat dál pěšky. Je také možné zahnout na začátku obce (ve směru od Stodu) doprava a pak autem pokračovat až na samotný zalesněný vrch, kde vám ale cestu po čase zatarasí závora. Procházku si tedy uděláte tak jako tak. Další variantou je cesta po červené turistické značce z města Stodu. Ať už zvolíte jakoukoliv trasu, výlet bude jistě stát za to.

Spustit audio