Který dům se zahradou o Vánocích nejvíc září? Český rekord drží Václav Trunec z Chotovic

19. prosinec 2020

Chotovice jsou malá vesnice poblíž východočeské Litomyšle. Dům čp. 25, který stojí na kopci hned vedle chotovického kostela, působí po většinu roku docela obyčejně. S příchodem podzimu začne ale Václav Trunec svůj dům obmotávat světelnými řetězy. To aby se na první adventní neděli celý rozzářil.

Václav Trunec se na Vánoce chystá už od konce září. Ozdobit dům, stodolu, zahradu i stromy kilometry světelných řetězů není jen tak. Nejdříve umisťuje kabely v největších výškách, na střechu, komíny nebo stromy. To pro případ, že by přišla zima o něco dřív. Patnáct metrů vysoký smrk v zahradě tak vždycky býval prvním vánočně vyzdobeným stromem v Česku. Letos ho ale na zahradě už neuvidíte. Václav Trunec ho věnoval městu Litomyšli, kde se z něj stal vánoční strom.

Podle letošní statistiky svítí na domě v Chotovicích 65 385 barevných žárovek (z toho 41 572 barevných led diod a 23 813 žároviček). Délka světelných řetězů dosahuje 9 461metrů. A kdyby se pomyslně natáhly za sebe všechny přívodní kabely, dosáhnou snad až do Pardubic. Dohromady totiž měří 28,5 kilometru. Celá výzdoba je rozdělená do 370 úseků, zásuvek je 507 a nutností je také 344 transformátorů.

Jak překonat sám sebe

V roce 2012 získal Václav Trunec certifikát od pelhřimovské agentury Dobrý den. Ta dům zapsala do České knihy rekordů jako „Největší vánoční výzdoba na domě“. Certifikáty o rekordech obdržel Václav Trunec i v roce 2017 a 2019. Každý rok je pro něj výzva a tak pár tisíc žárovek na domě pokaždé přibyde.

Václav Trunec před svým domem v Chotovicích

Václava Trunce kdysi inspirovaly americké filmy. Před devatenácti lety na svůj dům zavěsil prvních 200 žárovek. Od té doby stále přikupuje další. Zakládá si přitom na tom, že jeho Vánoce nejsou americké. „Nenajdete tu typickou americkou výzdobu, jako jsou sobi nebo Santové,“ vysvětluje majitel zářícího domu. „Snažím se držet tradice v duchu českých Vánoc. V zahradě mám jesličky, figury českých zvířat. Letos jsem přivezl i historické, sto let staré saně. Vánoční atmosféru vytváří i české koledy nebo zvonkohra.“

Václav Trunec rozsvěcí svůj dům každý den od 16:30 do 22:00 hodin, a to od první adventní neděle až do Tří králů. Poté pouze po domluvě. Výzdobu prý letos ale nechá na domě až do konce února. Na dům se můžete podívat i prostřednictvím webkamery. Václav Trunec na svých webových stránkách také upozorňuje na zákazy parkování, které v obci platí. Autem se tak k vyzdobenému domu nedostanete.

Spustit audio