Kvalitní pracovní oblečení vás může ochránit před nepříjemným úrazem

1. červenec 2021

Začíná období dovolených a mnozí z vás se možná rozhodnete využít tento čas k tomu, abyste vyrobili, upravili nebo dokončili vše, co je ve vašem domě potřeba. Na prvním místě je ale bezpečnost. Ochranné pracovní oblečení by mělo být certifikované. Vybírejte ho podle typu práce a ročního období.

Mnoho kutilů se při svépomocných stavebních pracích většinou oblékne do staršího vyřazeného oblečení. Myslete ale především na svojí ochranu. Tu vám poskytne pouze kvalitní pracovní oblečení.

Běžné bezpečnostní pracovní oblečení je z vysokogramážní bavlny, která zajistí dostatečnou ochranu před mechanickými vlivy. Ochrání před prořezáním nebo před politím nějakou chemikálii. Kvalitu poznáte i podle certifikace, která musí být u každého výrobku uvedena na štítku. Základní bezpečnostní třída má označení  „C E“.  U vyšších tříd jsou další speciální ochranné parametry uvedeny pod odznačením „E N“ a přidaným konkrétním číslem, které určuje, na jaký obor a typ práce je daný ochranný výrobek určen.

Kvalitní pracovní oblečení je především praktické

Bezpečnost je i v praktičnosti

Při neustálém hledání menšího nářadí, které potřebujete při práci, je už pouze krůček k nějaké nepozornosti a poranění. Kvalitní pracovní oblečení má proto mnoho „vychytávek“ v podobě nejrůznějších kapes, které vám umožní mít stále po ruce nářadí, které potřebujete - ať už se jedná o metr nebo mobilní telefon… Vyšší třídy oblečení nabízí i teplotní ochranu a v oblasti nohou kapsy, do kterých je možné vložit praktické chrániče kolen. To oceníte především při různých podlahářských pracích, při pokládce dlažby apod.

Samostatnou kapitolou jsou ochranné rukavice. Neforemné a neohebné kožené pracovní rukavice sice mohou ochránit, nicméně při práci nebudete mít dostatečnou citlivost. Stále žádanější jsou proto pracovní pletené rukavice, které mají máčené dlaně. V místě, kde předměty držíme, je látka opatřená tenkou  protiskluzovou vrstvou. Práce je pak mnohem komfortnější a bezpečnější a předměty vám nebudou z rukou vypadávat.

Nejoblíbenější pracovní rukavice mají protiskluzovou vrstvu na dlani

Boty, postroje i brýle

Značně opomíjeným kusem oblečení jsou pracovní boty… Na opravdu chodníku nebo příjezdové cesty si většinou vezmeme staré holiny nebo jakoukoliv starou pohodlnou botu. Bezpečnostní pracovní boty vám ale zajistí skutečný komfort i ochranu.

Na první pohled vypadají jako vysokohorská turistická obuv, která má ale četné bezpečnostní prvky. Špička i pata boty je zesílená a vyztužená. Chrání tak nohu v případě, že na ni spadne nějaký těžký předmět. Ostatně ani pád kladívka přímo na palec není nic příjemného… Protiskluzová podrážka navíc zajistí stabilitu ve vyšších polohách nebo na šikmé ploše.

Bezpečnostní pracovní obuv má  zesílenou špičku

Na práce ve vyšších polohách nespoléhejte pouze na žebřík. Kvalitní žebřík je sice základ, ovšem pro vaší bezpečnost si raději dopřejte i certifikované postroje, které zakoupíte ve specializovaných obchodech. Nedílnou součástí postrojů jsou lana a karabiny, které při práci připevníte k blízkému pevnému bodu. Zajistí vám tak ochranu před pádem.

I když pracujete na zahradě s pilou pouze občas, hlavní ochranou jsou vedle rukavic i helma a brýle. Právě na brýle se dost často zapomíná. Při práci s pilou nebo bruskou jsou ale základní ochranná pomůcka. Vaše uši ocení i ochranu sluchu – ať už v podobě protihlukových sluchátek nebo jednoduchých špuntů do uší. Při dlouhotrvajícím silném hluku může být sluch nenávratně poškozen.

Spustit audio