Ladislav Likler - propagátor a historik mlékárenství

21. listopad 2014

Propagátor a historik mlékárenství, ale také osobnost ve sběratelském světě Ladislav Likler přišel do Tandemu. Dozvěděli jste se spoustu zajímavostí o mléce i sběratelství.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tandem je na startu, dobrý den vám přeje Jan Rosák. Můj dnešní host už je ve studiu, takže můžeme začít. Dneska jsem si pozval propagátora a historika mlékárenství, znalce sýrů, publicistu, tvůrce největších sbírky sýrových etiket a dokumentu o sýrech na světě, rytíře řádu francouzského Camembertu, nezastupitelnou osobnost ve sběratelském světě pana Ladislava Liklera. Dobrý den.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Dobrý den.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ještě, než si pustíme písničku, tak vám prozradím, že mezi námi žijí lidé, pro které je mléko opravdovou drogou. Tvrdí, že mlékem se dá zapít jak pečená kachna, tak třeba i meloun. Tak co si o tom myslíte vy, tak to posluchačům a zvláště jedné naší posluchačce sdělíme po písničce.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V dnešním Tandemu se přímo nabízí taková paralela mezi naším hostem a tím, jak, kde začal mléko sát, to znamená, kde jste se narodil, pane Liklere?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Já pocházím z jižních Čech, z takového městečka Veselí nad Lužnicí, což je město na soutoku dvou řek Lužnice a Nežárky a ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Víte, jak se tomu říká mezi šprýmaři Veselí nad Lužnicí?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Nevím.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hahanadžbluňk.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Tak to je pro mě novinka.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je vtipné, viďte.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Ale možná, že to ti, který tam žijou, slyšeli, ale já ne. Já jsem odtad odešel asi ve 14 letech, studoval jsem mlékárenskou školu v Kroměříži. Ale jinak Veselí je na dětství velice příznivé místo nebo bylo teda v těch, v tom mém dětství. Já jsem tam zažil takové ty klukovské výpravy, anebo koupání ještě tehdy v čisté řece a ty vzpomínky na to jsou velice příjemný.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jestli se nepletu, tak to, že jste šel studovat Průmyslovou školu mlékárenskou do Kroměříže, tak za to mohl tatínek, viďte.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No mohl, mohla spíše o to, že se o mne, protože zemřel, když mi byly 4 roky, ale pracoval jako technik v tehdejší staré tavírně v Mezimostí a samozřejmě i matka mi doporučovala nebo by byla ráda, abych pokračoval v jeho šlépějích. A potom, když jsem se v tom oboru zorientoval, tak jsem vlastně zjistil, že příslušníci rodu Liklerů, my jsme totiž jediný rod toho jména v zemi, tak jsme všichni příbuzní a zhruba třetina pracovala v mlékárenství, jo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je zvláštní.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Muži i ženy. To je takový, jo, je to zvláštní, ale už myslím, že už to přestává, že už jsem byl ten poslední asi.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Řekněte mi, když jsem tady tak v úvodu jen tak z legrace naťuknul, že se mlékem dá zapít úplně všechno, souhlasíte s tím?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Já s tím souhlasím.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Máte rád sám mléko? Není to jako s tou kovářovou kobylou.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Určitě. Ne, ne, v tomhle tom případě u mě ne. Já mléko piju rád, tedy snažím se pít mléko, které je takové nebo původní, to znamená plnotučné, nejradši čerstvé. To, když jsem ve Veselí, tak si ho kupuji v tom automatu na mléko a je to vždycky pro mě požitek.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No to já se pamatuju, že já jsem píval jako kluk nejraději mléko přímo od kravičky od sousedů. Měli jsme kulaka souseda a který měl, měl krávy, takže jsme od něj kupovali přímo mléko, na kterém se pak vytvořila taková ta hodně tlustá ...

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Vrstva smetany.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... smetana, no jo, tak to bejvaly doby. Tak dneska je to s mlékem samozřejmě trošičku jiné, ale myslím si, že ti, kteří v mlékárenství pracují, tak jaksi se snaží určitě pořád držet ten, ten trend hodně nahoře. Jak vy jste postupoval ve své kariéře?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Já jsem po maturitě nastoupil do Jihočeských mlékáren, to byl, tehdy byly mlékárny rozděleny podle krajů, a nastoupil jsem do, na provoz do Protivína. Tam mlékárna už je v současnosti zrušená, ale já jsem tam zažil takové ty doby, když ještě kapacita v létě nestačila na zpracování, čili se pracovalo 12 hodin denně tak, aby se vůbec tedy to mléko zpracovalo, protože to byla povinnost mléko vykoupit. Teď už ty rozdíly mezi zimní, zimním svozem a letním výkupem už nejsou tak veliké, ale tehdy to bylo asi tak 30 až 40 % a to v létě dávalo zabrat, jo, když se braly dovolené, tak my jsme jako nemohly, protože jsme se snažili neutopit se v mléce.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, mléko je pochopitelně jaksi fenoménem velikánským, takže my se mu budeme věnovat v tom dnešním Tandemu s Ladislavem Liklerem určitě i nadále.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vy, kteří Ladislava Liklera možná znáte jako velkou osobnost ve sběratelském světě, tak možná čekáte, kdy se pustíme konečně do toho, do toho sběratelství, ale já bych přece jenom u toho mléka, u toho prvotního tématu přece jenom chvilku zůstal, protože jsem se dozvěděl, že dokonce existuje Den mléka.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Den mléka je taková celosvětová slavnost, která připomíná mléko jako vlastně základní lidskou výživu. S mlékem se setkáváme od narození až do pozdního věku v různých formách, ať už tekuté, v sýrech nebo jako součást stravy. A Mezinárodní mlékařská federace IDF se rozhodla, že ten den si připomene každé poslední úterý v měsíci květnu, protože měsíc květen je období mláďat a podobně, kdy to mléko teda se hodně využívá a od té, od roku myslím, že 1957 se slaví. U nás za, před revolucí to byla taková snaha toho oboru na jednom místo soustředit nedostatkové druhy sýrů a tam je jako prodávat, takže to nebyla ani tak připomínka toho mléka, jako spíš připomínka spotřeby, jo. Ale já jsem se dokonce snažil až po té, nebo povedlo se mi po revoluci asi od roku 94 tu tradici u nás obnovit a založil vlastně takové, takovou akci, při které se scházeli lidé, kteří pracovali v mlékárenství nebo kteří s tím souviseli. Spolupracovali jsme s agrárníkama, a podobně a bylo to vlastně takové jediné přátelské setkání, které se konalo. A postupně se tedy s ním ty odborníci začínali počítat, chodili tam i producenti, lidé, které mléko zajímá a jsem rád, že se to udrželo doposud, že když už to před 3 lety jsem to přestal organizovat já a převzal to Českomoravský svaz mlékárenství a pořád je to považováno za takovou příjemnou akci.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A dělá se taky při tom něco pro veřejnost?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No, to se bohužel nepodařilo, takže je to vlastně odborný. My jsme měli představu tak, jako se to dělá ve světě, že se někde postaví řada stánků a kde se budou prodávat zajímavé sýry, ale to se nikdy nepodařilo dotáhnout jo, protože tam už se jedná i o jako přímou spolupráci, také samozřejmě ekonomickou s producenty, s obchodníky a podobně a s veterináři, který měli vždycky připomínky k tomu, aby se dodržovala hygiena prodeje a podobně. Takže takový ten styl, to, co vidíte v zahraničí, že je prostě stánek a na něm je bochník ementálu a z toho se odkrajuje, takže to tady zatím se nepodařilo, jo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je velká škoda. Já jsem to sice viděl, ale většinou při vinařských slavnostech, kdy jsou ...

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
To ano.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... sýry doprovodné jako k tomu vínu, ale myslím si, že i k tomu mléku by to bylo velmi stylové.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Víno se nedá zinfikovat.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to je pravda. Jinak abychom odpověděli té naší posluchačce, kterou mám doma teda, dá se vážně mléko pít úplně na všechno, nebo dělá chybu?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Já bych řekl, že nedělá, protože mlíko neobsahuje nic, co by se nějak příčilo tomu, co se sní, že jo. Mléko dokonce by mělo i trochu rozpustit tedy tuk, že jo, když se napijete plnotučného mléka. Záleží asi na chuti, jo. Mně, když je mléko přiměřeně chladné, nesmí být teplé, že jo, nebo podobně, tak já vaší paní fandím a i to doporučuju.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak jo, tak pít můžeš dál.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Docela by mě zajímalo, co Ladislava Liklera k tomu sběratelství přivedlo a já bych tipoval, že to jsou možná ty, ty etikety, které jsou na různých sýrech, každá jiná nebo možná na, na lahvích mléka. Je to tak? Přes mléko jste se k nim dostal?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No určitě. To souvisí s mlékem. V těch začátcích nebo ten vlastní impuls byl právě na Průmyslové škole mlékárenské v Kroměříži, kde jsem strávil krásná 4 léta nebo strávil 4 léta v krásné Kroměříži, ať už se to řekne jakkoli ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
I tak to jde.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
A v prvním ročníku jsme dostali za úkol vyklidit půdu staré školní mlékárny, no a tam jsme našli krabici s etiketami, které pocházely ještě z první republiky a měly takovou tu patinu té grafické dokonalosti a tisku a toho všeho, a to byl vlastně základ sbírek. Celá třída začala sbírat. Ovšem samozřejmě to za ty 4 roky opadlo a já jsem se od toho jaksi vzdálil, protože pak člověk jako měl, spíš běhal za děvčaty nebo podobně, ale když jsem se oženil, tak jsem se k tomu vrátil, protože to bylo vlastně takové pojítko s mlékárenstvím. Já jsem potom odešel do potravinářského obchodu, ale tohle to jsem si ponechal jako takovou vazbu. A pro mě ty etikety se postupně staly ne sběratelskými kousky, ale vlastně informacemi, dokumentem, a na základě té sbírky, která se rozšiřovala, navázal jsem kontakty se sběrateli v zahraničí, ve Francii, ve Švýcarsku, v Holandsku, takže odtud jsem dostával postupně nejenom teda ty přírůstky do sbírky, ale i při vzájemných návštěvách, kam nás ty kolegové zvali, jsem získal i povědomost, anebo znalost těch zahraničních sýrů. U nás jsem myslel skutečně, že je vrchol sýrů teda hermelín a eidam ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Eidam, no.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
.. ale pak když člověk poznal, že jsou i jiné, tak se prokoukne.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jestlipak máte ještě některé z těch, z těch tehdy objevených na té půdě?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Samozřejmě, ty jsou vzácné, ano, ty jsou jako ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak to musí být klenoty. A to předpokládám, jaksi je nepochybně zajímavé i pro ty kolegy v zahraničí. Já jsem si přečetl, že jste se spřátelil s velkými sběrateli jako panem Marcelem Auclertem ...

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Ano.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... z Paříže. S Heinzem Boltshauserem z Bernu, a dokonce pan Auclert vás navrhl a podpořil na přijetí do Řádu rytířů Camembertu. Co to představuje být takovým rytířem Camembertu?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No to je taková organizace, která sdružuje takové fandy, se to dá asi říct, tohoto typu sýra. Ve Francii jich existuje víc. Existuje Řád rytířů chevres, to znamená kozích sýrů, nebo existuje Řád rytířů "afiné", to jsou zrací sklepy na sýry. Takže u těch sýrů je toho víc, ale ten camembert si myslím pořád, že je královskej. A můj přítel pan Auclert mě tam teda doporučil a přijal, protože to už je hodnostář té organizace nebo té "konfredi" a je to pro mě hlavní, hlavní v tom přínosem, že tam se, když se ty rytíři sešli, tak přijeli z celé Francie a přivezli statkové nebo farmářské sýry, které jsou jenom v té oblasti k dostání a tam ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Které normálně nemůžete ochutnat.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
... a tam jsem se k nim dostal a tam jsem se opakovaně teda učil je znát, učil znát různé fáze zrání a dělit je na těch 8 skupin základních a potom ty další, takže pro mě to bylo i profesně jaksi potřebný nebo velice jsem za to vděčný, protože po revoluci jsem byl tady prakticky jediný, kdo rozuměl francouzským sýrům.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No dneska už je to ta situace samozřejmě naštěstí jiná, dneska už tady nejsou jenom ty, ty dva druhy, o kterých jsem mluvil, ale už se tady dá koupit téměř všechno, myslím si, že jste se o to taky hodně zasloužil vy.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No ze začátku ano, já jsem pracoval pro francouzskou společnost SOPEXA, můžeme to říct, ona už u nás není, která podporuje po celém světě prodej francouzských sýrů, vín a ovoce, takže v tom jejím rámci jsem dělal různé ochutnávky, propagace a myslím, že to i trošku pomohlo, protože lidi si vlastně představili, co je to sýr.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jenom jednou větou. Přísaháte na francouzské sýry, jsou opravdu nejlepší na světě?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Pro mě ano.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V Tandemu je dnes hostem osobnost jednak mlékárenského průmyslu, také sběratelského světa Ladislav Likler. Ovšem teď je tady jako, jako náš vzácný host v téhle té chvíli, který si jako každý vzácný host může vybrat písničku, případně zpěváka nebo zpěvačku na přání. Tak kdopak to bude podle vašeho gusta, pane Liklere?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Pokud je to možné, tak bych rád nějakou písničku od Pavla Bobka. Já jsem měl tu čest se s ním znát osobně, zval jsem ho na některé své akce, měl rád sýry, takže o nich jsme se taky jako dost bavili, takže mi ho to připomene ta písnička.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak to bude prima, Pavel Bobek zpívá pro Ladislava Liklera, ale samozřejmě i pro vás.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Stává se to někdy, že člověk se s někým dost často stýká, potom mu najednou vyvane ze života a musí přijít úplně někdo jiný, třetí osoba, aby vám ho znovu přiblížil a evokoval. A já děkuju Ladislavu Liklerovi, že díky jemu si teď můžu popovídat se svým dávným kamarádem Oldou Dudkem. Halo, Oldo.

Oldřich DUDEK
--------------------
Zdravím, zdravím, zdravím, nazdar, Honzo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Nazdar, Oldo. No tak ...

Oldřich DUDEK
--------------------
Nazdar chlape.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To jsem rád, že tě, že tě slyším, i když bych tě samozřejmě rád i viděl. Jak to máš s vlasama, prosím tě, a vousama?

Oldřich DUDEK
--------------------
Čoveče, tak kupodivu nejsem úplně bez vousů, ani úplně bez vlasů, jo, to je dobrý.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je dobrý.

Oldřich DUDEK
--------------------
Hele, pořád, pořád jsme mladý.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je dobrý. Prosím tě, tak díky Ladislavu Liklerovi si s tebou můžu povídat, ale samozřejmě mě zajímá, co vy dva spolu máte společného?

Oldřich DUDEK
--------------------
Tak vlastně to je velice jednoduchý, že jo. Já jsem se panem Liklerem seznámil jako s významným sběratelem sýrových etiket, to možná víš, že jo, a pan Likler taky vybudoval největší sýrových etiket na světě, jo, je to taková mile barevná, takový mile barevný lákavý okno do světa.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No a to ty jako výtvarník samozřejmě ohodnotíš, že jo.

Oldřich DUDEK
--------------------
No úžasný. Jo a taky ještě něco musím říct. A taky díky těm etiketám sýrovým, jo, to si představ, to ani možná pan Likler ti neřekl, jo, to je taková všemocná vizitka, protože díky tomu a díky panu Liklerovi jsem povečeřel s vévodou z Windsoru, představ si to. Žádnej novinář nebyl pozvanej, žádnej diplomatickej sbor, ale pan Likler, já a naše manželky, kamaráde.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Pane Liklere, jak se to stalo tohle to?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
To se stalo tak, že naši přátelé, kteří vlastní restauraci na Malé Straně, věděli, že k nim přijde vévoda na večeři a přizvali nás také, aby tam byl údajně někdo zajímavej.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak to tedy, že jste, že jste nebrnkli teda, já bych šel taky hned teda.

Oldřich DUDEK
--------------------
Nešel, poněvadž bys nebyl pozvanej, to byl jenom pan Likler a já.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No to je právě škoda, to jste mě měli přizvat, jéjé, já bych byl šťastnej, no. Oldo, co teď děláš, prosím tě, zrovna?

Oldřich DUDEK
--------------------
No já teďko píšu asi 17 humoristickou knihu ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No.

Oldřich DUDEK
--------------------
No takže jako já jsem teďko jako velice činnej, co se týče humoristických knih, a dokonce, jestli to takhle můžu říct, tak jsem za svoji knížku, která se jmenuje Pitomec ve skříni, aneb manželé a milenci, tak jsem obdržel od České obce spisovatelů Cenu Miroslava Švandrlíka, představ si to.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak to ti gratuluju samozřejmě. A koukám, že jsi se, že jsi se, že jsi zůstal věrný svému tématu ložnic a lehké erotiky.

Oldřich DUDEK
--------------------
Jo, jo. Musím ti říct ještě takovou maličkost, že i občas od toho odskočím a právě díky panu Liklerovi třeba, to ještě musím podotknout, se taky pouštím do takových veršů na téma sýry. Můžu ti říct jeden veršík na téma sýr?

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No sem s ním, sem s ním samozřejmě.

Oldřich DUDEK
--------------------
A to je takový, asi takovej verš, kterej by tak sedí jak na tebe, tak na mě, tak na pana Liklera, prostě ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak povídej.

Oldřich DUDEK
--------------------
Hele poslouchej: Ke stáru chtěl bych býti sýrem, sýr to je námět na román. Ač starý třeba plesnivec, přec mnohou ženou milován.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Velká pravda. No jo, Oldo, já ti moc děkuju a jsem opravdu rád, že jsem tě slyšel. Doufám, že ne zase na dlouho, tak

Oldřich DUDEK
--------------------
Já taky, já taky. Určitě dáme spolu zase nějakou sázku.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Zase se o něco vsadíme, no. Tak jo. Měj se moc hezky, Oldo.

Oldřich DUDEK
--------------------
Měj se, mějte se hezky, na shle.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Na shle.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ahoj, ahoj.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Přede mnou tady leží na stole časopis pro sběratele kuriozit nazvaný velmi příznačně Sběratel, a jak jsem si tak prohlížel, je to opravdu krásně udělaná záležitost na skvělém papíře, ale při té příležitosti mě docela tak jaksi trošku zamrzela ta věta, kterou to komentoval můj host, Ladislav Likler, že sběratelství je dneska u nás trošku na ústupu. Vážně to myslíte?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No, já jsem nucen to myslet vážně, protože je to fakt, se kterým se potká celá oblast sběratelství, ať už jsou to filatelisté nebo sběratelé zápalkových nálepek, kteří byli v obrovském počtu, tak je to odklon, který si vysvětlujeme samozřejmě nebo snažíme se ho nějakým způsobem vysvětlit odklonem k jiným zájmům, které se otevřely po revoluci, ať už je to v oblasti, já nevím, elektroniky, cestování, jiných možností uplatnění, prostě nám z klubu, který měl stabilních tisíc členů, ročně odchází asi tak 30 lidí, který byli vždycky nahrazený novými mladými lidmi. Ale právě odchází pořád stejný počet, ale ti mladí nepřicházejí.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To možná je tím, že dejme tomu jaksi dopisová firma komunikace pomalu odchází, stejně tak jaksi pohlednice se už málo posílají a už se nepoužívají totiž, totiž taky zápalky, hodně se používají zapalovače, tak možná i v tomhle tom smyslu jaksi ubývá ten materiál k tomu sbírání.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
To ano, v některých oborech ano, ale někde neubývá a přesto se teda sbírat přestává, protože u pohlednic se vždycky sbíraly v podstatě staré pohlednice, jo, takže tam by to nemělo hrát roli ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je pravda, ano.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
... protože každý z vás jsme přímo odněkud a já sbírám s bratrem pohlednice Veselí nad Lužnicí, že jo, vy byste třeba sbíral ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Mníšek.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
... Mníšek nově. Takže v tomto směru to zůstává, ale ta nabídka probíhá internetem. Už lidé nepotřebují ten osobní kontakt, přijít na burzu a teď si tam hledat v těch štosech, které tam jsou. Chodívalo na burzu 400 lidí, chodí 200. Pořád je to hodně, ale je to přece jenom rozdíl proti tomu, co bylo. Což mě do jisté míry mrzí.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Možná, že to taky je jaksi postupující dobou, kdy dneska lidé hledají víc akčnější takové zábavy a sběratelství je přece jenom hodně usedlá záležitost, kdy člověk jaksi soustavně sedí a teď si prostě dává dohromady tu svoji sbírku v klidu, čili to není příliš akční záležitost.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
To je naprostá pravda, ale zase si vemte to, že když jsme začínali před těmi 50 lety, protože já ten klub vedu 44 let ten Klub sběratelů kuriozit, což je doba, takže jsem zažil doby tedy boomu, útisku, nechá se to tak říct skutečně, až do toho útlumu v současnosti. Pro nás to bylo okno do světa za dob komunismu, protože to byla jediná možnost, jak se dovědět o tom, co ve stejném oboru existuje ve světě, jací tam jsou sběratelé a podobně. A přineslo to i osobní kontakty, které si ještě držím od tý doby, ale právě i to se vytrácí, protože u nás už se, teď už se může cestovat kamkoli, na internetu se dozvíte cokoli, takže už tahle ta část, nebo tenhle ten přínos odpadá.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hmm, bohužel už to tolik nesdružuje lidi. No vy jste taky ale založil nebo spoluzaložil Superlativ klub. Co to představuje, co to je?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
To je pravda, to byla akce, možná že si řada posluchačů vzpomene na Ladislava Kochánka ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, ano.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
... Kterému se říkalo Český Guinness ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jak se mu říkalo? Tisíc nejlepších, největších českých ...

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Tisíc nej českých, Tisíc českých nej. A s tím jsme se dali, s několika kolegy jaksi jsme založili tu, ten Superlativ klub s tím, že budeme podporovat a propagovat české rekordy v jakémkoli smyslu, jo, ať už to jsou lidské rekordy nebo prostě největší stavba a ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Přírodní.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
... přírodní a podobně. No jako ten záměr se tím založením povedl. Ze začátku ta doba těch začátku 90. let byla taková jako, že novináři chodili všude a psali o všem, jo, a až najednou jako se zjistilo, že vlastně na to nikdo peníze nedá a takže se z nás stala vlastně taková agentura, která jako musela dělat klasické třeba tiskové konference nebo klasickou propagaci, ale my jsme se drželi i v tomhle tom směru a propagovali jsme třeba značku Czech Made, jo, která tenkrát byla jako jediná nebo první, takže, a potom jsme mohli tedy u, nějak utáhnout i takové ty populární akce, kde se právě představovali ty jednotlivci a ty rekordy.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Mě vždycky potěší, když zjistím, že u nás máme něco, co je na světě úplně největší, nejlepší, nejkrásnější, prostě že máme nějaké, nějaký světový primát a jeden takový přede mnou tady teď leží, je to Laktos collection - největší světová sbírka sýrových etiket a dokumentů o mlékárenství, kterou mi přinesl pan Ladislav Likler. Pořád to platí? Nikdo nás ještě nepředběhl?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
A nepředběhne.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Nepředběhne už?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Starám se o to, že ne, nebo aby ne, aby nás nikdo nepředběhl.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jakým způsobem získáváte nové kousky?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
No ještě bych rád řekl, že ten počet, že není cílem, cílem je zachytit v té sbírce vývoj. Vývoj obalové techniky, vývoj grafiky, polygrafie a vývoj sortimentu vyráběného po celém světě. A vlastně ty jednotlivé etikety mají samozřejmě také sběratelské hledisko. Sbírají se tiskové odchylky právě, doplňky a podobně. A etikety se získávají obtížně nebo teď obtížněji. Je to korespondencí s firmami a výměnou se zahraničními sběrateli. Takže to jsou dva hlavní prameny, ale teď je to ale i docela v podstatné míře to, co vám přivezou známí a přátelé z ciziny, poněvadž teď se cestuje všude možně, tak já jsem si zařadil taky etiketu s kozí farmou v Burkina Faso ...

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jejda.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
... a podobně jo. Ale takový ten začátek toho sbírání, to byly krabičkové kulaté etikety tavených sýrů, které nedávno tedy tavené sýry oslavily 100 let od svého vynálezu ve Švýcarsku a to byla, to byl ten základ, právě ta barevná, barevnost, nápaditost, grafické zpracování, což mnohé lidi ke sbírkám přilákalo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jak často vám přicházejí nové kousky, nebo ubývá i tahle ta četnost toho, jak se vyrábějí nové věci?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Ne, nové věci se vyrábějí neustále, i když se to redukuje na to, že velké firmy si zvolí několik tedy značek, pod kterými sýry vyrábějí a ty etikety jenom obměňují, dávají jim určité marketingové změny, soutěže, ještě více krémovější, ještě lepší, jo a tak dále. Ještě smetanovější, takže už to není tolik námětů. Ale zase, když zmiňuji tu Francii, která je i v tomhle úplně výjimečná, jo, tak ty její etikety, které byly, to jsou desetitisíce, možná, že jich bylo vydaných 200 tisíc, 300 tisíc, to nikdo neví, ale právě ty staré z toho začátku 20. století jsou úžasný.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Řekněte mi ještě jedno takové osobní vyznání jako odborník, teď to bude mít velikou váhu i pro naši veřejnost, který sýr vy máte osobně nejraději?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Jeden?

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jeden. Dá se říct jeden?

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
To se zredukovat nedá. Asi bych měl říct, že když jsem rytíř Řádu Camembert, tak asi camembert, ale to bych musel říct Camembert Normandie, protože to ostatní nejsou camembert, oni se tak sice jmenují, ale on ten Camembert Normandie je opravdový. Ale je pravda, že ty sýry s plísní, ať už vnitřní nebo vnější mám rád, a pak mám rád sýry, které jsou příjemné, lahodné, což jim dodává tedy obsah tuku. Ve Francii se říká triple creme mají až 70 % tuku v sušině, ale jsou úžasný.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak promluvil odborník, ale zároveň opravdový gurmán přes sýry Ladislav Likler. Moc vám děkuju, hned se mi seběhly sliny, i při pohledu na ty krásné etikety, takže si pravděpodobně asi večer dám nějaký dobrý sýr s dobrým vínem. Ladislav Likler byl dnes hostem Tandemu. Moc děkuju, ať se daří.

Ladislav LIKLER, propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, rytíř Řádu Camembert, publicista
--------------------
Děkuju, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.