Ledová stěna ve Víru nabízí nejnáročnější horolezeckou disciplínu. Trénují tam i vojáci a hasiči

15. únor 2021

Velké mrazy sice nedělají radost motoristům, ale ostatní si na druhou stranu konečně mohli užívat zimních radovánek, na které byly předchozí zimy poněkud skoupé. Zamrzly rybníky a horolezci se radovali z kvalitního povrchu ledové stěny ve Víru na Vysočině.

„S bratrem jsme od roku 2000 začali intenzivně horolézt a chtěli jsme tuhle disciplínu i trénovat,“ říká provozovatel vírské ledové stěny Slávek Matuška. Lezení po ledových stěnách patří mezi nejnáročnější prvky horolezectví a před výstupy v horách je proto vhodné mít možnost zkusit si to v bezpečnějším prostředí.

První stěna, kterou bratři stříkali hadicí, byla vysoká asi jen patnáct metrů. Později objevili skálu přímo nad řekou Svratkou, nedaleko hráze vírské přehrady. „Ty skály byly bezejmenné, tak jsme jim dali název Velká věž a Malá věž,“ říká Slávek Matuška. Jejich vrcholy jsou propojené můstkem, který je součástí místní via ferraty. Těchto zabezpečených horolezeckých stezek je ve Víru víc a slouží lidem, kteří si chtějí k lezení přičichnout, ale na nezabezpečené stěny si netroufají. Provozovatelům stěny můstek pomáhá při zimním ledování.

Vírská ledová stěna je vysoká čtyřicet metrů

Vírská ledová stěna, kterou už najdete i na turistických mapách, je vysoká čtyřicet metrů. „Leze se do nějakých dvou třetin,“ dodává provozovatel. Na takovou výšku už by stříkání hadicemi nestačilo. „Koupili jsme výkonné čerpadlo, které je schopné tlačit vodu až do nějakých osmdesáti metrů,“ vysvětluje Slávek Matuška s tím, že od vrcholu pak skálu kropí několik pohyblivých ramen. Vzniká tak několik lezeckých tras.

Ledová stěna je určená pro zkušené horolezce, kteří mají k dispozici zázemí a především podporu trenéra. Pro velký zájem je také třeba si předem rezervovat čas. Pro laiky je velmi atraktivní pozorování horolezců. Často totiž stěnu využívají vojáci nebo hasiči. „Vyzkoušejí si tak práci s cepíny a mačkami,“ dodává Slávek Matuška. Na internetových stránkách www.ledovastenavir.cz je i výstup z webkamery. Můžete si tak předem ověřit, jak aktuálně stěna vypadá. Počasí je totiž nevyzpytatelné. Parkování je možné hned u řeky Svratky, která teče přímo pod stěnou. Odtud je také na ledovou stěnu nejhezčí vyhlídka.

Spustit audio