Ledové království v Rožnově pod Radhoštěm zdobí Masaryk i postavička z animovaného seriálu Spongebob

22. leden 2019
Česko – země neznámá

Zlínský kraj má i letos své Ledového království. Nachází se v Rožnově pod Radhoštěm, kde své výtvory z ledu představují sochaři z České republiky a Polska. Potkat tam letos můžete prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, pohádkové postavičky z dětského animovaného seriálu Spongebob i tradiční ledový trůn.

21. ročník Ledového království v Rožnově pod Radhoštěm je opět ukázkou „ledového“ umění. Celkem je tam k vidění devatenáct ledových soch. Novinkou jsou letos tři druhy sochařského ledu: mléčný, poloprůhledný a čirý. Sochaři měli k dispozici zhruba dvanáct tun ledu.

Výstava se koná v Kempu Sport, hned vedle veřejného koupaliště. „Nebyl to záměr, spíš tady byl vhodný prostor právě pro tuto výstavu,“ říká jeden z autorů ledových soch Lukáš Kocián.

A jak těžké je vyrobit sochu z ledu? „Nejtěžší je ten začátek, kdy se musí seskládat ty jednotlivé bloky ledu dohromady. No a pak odstraňujete přebytečný led motorovou pilou. Bustu Masaryka jsem tvořil zhruba tři dny,“ popisuje Lukáš Kocián. Některé ledové sochy vytvořily děti z místní Základní umělecké školy.

Sochaři na letošním 21. ročníku Ledového Království v Rožnově pod Radhoštěm měli úplně volné ruce, neměli totiž zadané žádné konkrétní téma. „Akorát vznikly dvě sochy k výročí založení Československé republiky, a to Masaryk a Státní znak,“ prozradil Lukáš Kocián.       

Sochy stály původně v plachtové hale s dřevěnou konstrukcí. Ta se ale bohužel 12. ledna pod náporem sněhu zřítila. Ledové sochy jsou nyní k vidění pod širým nebem. Výstava proto potrvá v Rožnově pod Radhoštěm, dokud počasí dovolí. Sochy však budou určitě vystaveny minimálně do konce ledna.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio