Legendární Papinův hrnec je na světě už přes 335 let

Takzvaný papiňák sestrojil už v roce 1679 francouzský matematik, fyzik a vynálezce Denis Papin. Přišel na něj, když se se svým kolegou snažili vyřešit čerpání vody do vodotrysků ve Versailles.

Objevili vlastně parní stroj. V kuchyni jeho hrnec podstatně zkracuje dobu tepelné úpravy pokrmu, protože se jídlo vaří při vyšší teplotě. Ve své době ale úspěch neměl.

Teprve ve 20. století se začal Papinův hrnec používat i při vaření jídel, a to nejdříve v USA. Jeho obliba stoupla hlavně v době druhé světové války, když si lidé uvědomili, že jeho používáním šetří palivo, neboť doba vaření se podstatně zkracuje. Vynálezce zemřel jako celkem neznámý v Londýně.


Věděli byste, proč papiňák nevybouchne?

a) protože uzavřená pára nemá kam unikat – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) protože přebytečná pára odchází pojistným ventilem – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální nerezový parní hrnec s LCD displejem se třemi patry od Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 15. července!