Leopold Hilsner se k vraždě Anežky Hrůzové nikdy nepřiznal

V dubnu 1899 našli u lesa Březina, blízko Polné na Vysočině, zavražděnou dívku. Na rozdíl od jiných podobných případů se ale z této vraždy stala aféra.

1. dubna 1899 našli u lesa Březina, blízko Polné na Vysočině, zavražděnou dívku. Jmenovala se Anežka Hrůzová. Narozdíl od jiných podobných případů se ale z této vraždy stala aféra, která vyvolala v české společnosti nebývale silné emoce a také vlnu antisemitismu.

Hilsneriáda se jí říká proto, že ze zločinu byl obviněný Leopold Hilsner. Tento dvaadvacetiletý mladík měl v Polné špatnou pověst, nikdy nepracoval, potuloval se a žebral.

Na základě laických pozorování na místě činu se brzy roznesly fámy o židovské rituální vraždě. Hilsner byl Žid a na základě nepřímých důkazů dostal v prvním soudním procesu trest smrti. Do věci se však vložil profesor Tomáš Garrigue Masaryk, pozdější první československý prezident. Pověsti o rituální vraždě odmítl a proces označil za atentát na rozum a lidskost. I přesto zněl verdikt revizního soudu stejně – trest smrti. Ten následně císař František Josef I. změnil na doživotí.

Leopold Hilsner si odseděl téměř 18 let, poté dostal milost. Dožil jako zlomený člověk ve Vídni. K vraždě Anežky Hrůzové se nikdy nepřiznal, a dodnes tak není jasné, jestli byl jejím vrahem Hilsner, nebo někdo jiný.

autor: Jan Herget
Spustit audio