Loupáky podle Veroniky Bačkovské vás prostě dostanou a už nebudete chtít ty kupované

Recept na klasické snídaňové pečivo vybrala porota Pochoutkového roku. Loupáky sypané mákem peče Veronika Bačkovská už 3 roky podle svého vlastního receptu. Kdo je prý ochutná, už nechce loupáky kupovat, tak jsou měkké a dobré. Doporučujeme!

Ingredience
  • Na 8 loupáků:
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 70 g sádla
  • 2 žloutky
  • 170 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • 25 g droždí
  • 1 vejce na potření
  • mák na posypání

Postup

Nejdříve si zaděláme kvásek. Do hrníčku se 70 ml vlažného mléka přidáme 1 lžičku cukru, rozdrobíme 25 g droždí a přisypeme trochu mouky. Můžeme zamíchat a necháme v teple pracovat.

Do mísy prosejeme obě mouky. Hladká udělá těsto jemnější a polohrubá zase zajistí, že se těsto nelepí. Přidáme zbytek cukru a půl lžičky soli.

Pak do mísy k mouce a ostatním surovinám přilijeme vzešlý kvásek a zbytek mléka s rozšlehanými žloutky. Krátce suroviny zpracujeme, aby se spojily a teprve potom přidáme změklé sádlo. Zamícháme vařečkou a dopracujeme ručně. Těsto musí být hladké a nelepivé.

Vypracovaný bochánek těsta přikryjeme utěrkou a necháme kynout 20–30 minut. Pak těsto znovu proděláme na vále, ono se srazí, ale za dalších 75 minut opět nakyne do skoro dvojnásobného objemu.

Potom těsto rozválíme na kruhovou placku o průměru aspoň 30 cm. Tu rozkrájíme nožem na 8 stejných výsečí, jako bychom krájeli dort.

Každý trojúhelníkový díl natáhneme co nejvíce do protáhlé špičky. Na té straně, kde byl okraj placky přihneme růžky směrem dovnitř a začneme rolovat budoucí loupák směrem ke konci protáhlé špičky.

Srolovaný loupák ještě pod rukou na vále poválíme jako pramen vánočky, pak ho lehce ohneme do obloučku a necháme dokynout 15 minut na plechu s pečicím papírem.

Poté loupáky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vydatně mákem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme 15–20 minut dočervena.

Veronika Bačkovská

Recept si upravila z několika veřejně dostupných receptů a vyladila si ho podle svého. Od té doby je peče často k snídani pro sebe a své přátele.

Přivítala nás vřele ve svém bytě a záhy usadila ke stolu. Podávaly se chlebíčky s mrkvovou pomazánkou. Dalšími chody byla zelňačka, sekaná s kaší a řezy Margareta. Navrch jsme jako dárek dostali řemeslnou čokoládu.

Při focení loupáků jsme dokonce spouštěli cívku s prodlužovací šňůrou z balkonu před dům a užili si legraci.

Patrik Rozehnal a Veronika Bačkovská