Luxusní a přitom jednoduché Míša řezy od Marie Janošové jsou lehké, nadýchané a bez mouky
Dezert, který zná snad každý, ale málokdo ho dělá bez mouky. Míša řezy bez mouky připravila Marie Janošová ve Slopném na Luhačovicku. Příprava je rychlá a připomínat může oblíbený kinder řez. Až si je uděláte, jen se po nich zapráší.
- Na těsto:
- 5 vajec
- 100 g cukru
- 50 g holandského kakaa
- Na krém:
- 250 g tvarohu z vaničky
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany na šlehání (31 % tuku)
Postup
Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Do mísy, kde máme žloutky, přidáme cukr a šleháme šlehačem s metlami asi 8 minut až získáme světlou nadýchanou pěnu.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Kakao holandského typu prosejeme.
Do vyšlehané žloutkové pěny přidáváme po lžících střídavě trochu kakaa a sněhu. Pomocí stěrky opatrně suroviny do pěny vmícháme, aby těsto nespadlo.
Pekáč vyložíme pečicím papírem, který ještě potřeme olejem. Těsto vylijeme na pekáč a stěrkou opatrně rozprostřeme. Pečeme při 200 °C asi 8 minut.
Připravíme si krém. Do mísy dáme tvaroh, přidáme vanilkový cukr a vyšleháme dohladka. Potom do krému postupně na několikrát vlijeme tekutou smetanu ke šlehání a zašleháme.
Upečený korpus vyjmeme z pekáče i s papírem a necháme vychladnout. Poté sejmeme papír. Upečený korpus překrojíme na dvě poloviny.
Jednu půlku bohatě pomažeme vším krémem a přiklopíme druhou polovinou korpusu. Dáme vychladit do lednice, potom nakrájíme na kousky a podáváme.
Marie Janošová
Recept má tak dlouho, že už ani neví, kde ho sehnala. Podělila se o něj také s kamarádkami a teď i s posluchači. Vaří a peče velmi ráda. Do kuchyně ji zasvětila její babička. Dodnes má po ní několik oblíbených receptů.
Přivítala nás s chlebem a solí a stopičkou domácí slivovice. Po příjezdu nás paní Janošová usadila ke stolu a podávala oběd. Servírovala obrácené řízky pečené v troubě s bramborem. Jako dezert jsme dostali rybízový koláč z jogurtového těsta.
Během celého natáčení panovala veselé nálada a krásně jsme si popovídali.