Marmeládová královna je z Česka a jmenuje se Blanka Milfaitová. Podmanila si celý svět
24. duben 2015
Hostem Tandemu Jana Rosáka byla královna marmelád Blanka Milfaitová. Dozvěděli jste se například, proč udělala první marmeládu broskvovou s mátou a jak vypadá mistrovství světa v přípravě marmelády.
Samozřejmě také vysvětlila, jaký rozdíl je mezi marmeládou a džemem. Dále prozradila, co pro ni znamená její partner nebo co ji v nejbližší době čeká.
Doslovný přepis pořadu dodává firma NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.
Jan ROSÁK, moderátor--------------------
Dobrý den a hezký poslech Tandemu vám přeje Jan Rosák. Věříte, že někdy je docela dobré netrápit se a udělat v životě čelem vzad a opustit práci, prostředí i vztah, které nefungují, jak by měly a začít někde jinde něco jiného. Krásným příkladem člověka, kterému se to velice vyplatilo, je můj dnešní host, držitelka ocenění za nejlepší marmeládu na světě, autorka knihy Příběh opravdové vášně paní Blanka Milfaitová. Vítám vás, dobrý den.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Dobrý den, já zdravím všechny posluchače Českého rozhlasu.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je samozřejmě hezké a já si myslím, že oni to ocení a ocení to ještě víc, až uslyší, koho to vlastně dnes v Tandemu mám. Já si myslím, že sama paní Blanka Milfaitová říká, že to rozhodnutí posunulo o světelné roky dopředu, takže dneska vám nabízím, přátelé, Tandem nejen lahodné chuti, ale také exotikou vonící, tak si užijte spolu s námi hezkou chvilku u rádia.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dneska je Blanka Milfaitová, můj host Tandemu, vlastně celebritou, držitelkou zlatých hvězd z prestižní mezinárodní soutěže Great Taste Awards, ale pojďte nám aspoň v krátkosti popovídat, jak jste k tomu vlastně dospěla. Původně jste totiž prý, to jsem si přečetl, chtěla učit děti fyziku a matematiku.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No tak úplně původně to tak bylo, potom teda asi tak při praxích tak jsem zjistila, že asi možná učení nebude, nebude pro mě asi to pravý ořechový a začla jsem teda dělat v jedné nábytkářské firmě v Plzni, ale pak se mi naskytla možnost, nebo respektive jsem měla si hodně blízko k jídlu, takže jsem měla možnost si otevřít kavárnu na Šumavě, tak jsem s prací v nábytku sekla a opravdu jsem si teda otevřela svojí kavárnu a v podstatě kavárnu mám dodneška, funguje pořád a tam jsem vyrobila i první marmeládu, takže já jsem asi přeskočila takhle hodně rychle.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale jak to ..., ten prvotní popud k tomu, ten stimul udělat první marmeládu. Ono něco prodávat, jo, třeba dejme tomu servírovat kávu, k tomu nějaký zákusek, prosím, ale skok k tomu udělat první marmeládu, tak to vidím jako velikánskej posun.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Ale tak já jsem si tam, jako jak říkáte, prodávat zákusek, já jsem si tam i ty zákusky vyráběla sama, takže to jako já jsem opravdu tam začla s výrobou všeho, co jsem tam prodávala, tak to jsem si tam sama vyráběla. S tou marmeládou, jako byl to spíš asi jenom takovej trošku hec, protože jsem tam chtěla prodávat nějaký místní věci, bohužel jsem na těch místních věcí moc nenarazila, tak jsem si říkala, že aspoň já přispěju svoji troškou do mlejna a samozřejmě v kavárně právě s výrobou zákusků, tak pracuju tam hodně s ovocem, mám ovoce strašně ráda, takže k tý marmeládě bylo dost blízko, takže proto tak vznikla i první marmeláda.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Měli jste v rodině nějakou takovou tradici, třeba nějaký babička nebo prababička, že by třeba vařila marmeládu?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No tak my jsme, když jsme byli malí, tak jsme vždycky jezdili na chalupu kousek od Horažďovic a tam jsme měli velikou zahradu, kde jsme měli hromadu rybízů, jahod. Samozřejmě my jsme to asi jako malí brali trošku jako galeje, že dokud prostě nenatrháme kýbl nebo dva kýble rybízu, tak nepůjdeme ven, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to chápu a znám.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
... s tím jsem měla spojenou výrobu marmelád, ale vždycky jsme si na nich strašně pochutnali, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Víte z čeho já vycházím? Protože jsem si někde přečetl, že vy používáte recepty až ze 17. století, tak jsem si říkal, jestli tam nějaká tradice v 17. století nebyla u vás?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak tohle to jsou recepty teda už na citrusový marmelády z toho 17. století, který teda zrovna jako u nás nejsou nějak běžný. Tak koneckonců nejsou běžný ani v současnej době, i když myslím si, že, nechci se nějak vychloubat, ale popravdě jsem se tak nějak tady trošku zasloužila o jejich rozšíření, takže tohlecto jsou opravdu prostě ty hlavně pomerančový recepty.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V Tandemu si dnes povídám s paní Blanou Milfaitovou, která je nejlepší marmeládistka na světě. Je to takový trochu krkolomný titul, ale v podstatě to vyjadřuje velice správně to, co chci říct. Svých hostů se často ptám, na co jsou v životě pyšní, co se jim třeba zase naopak malinko nepovedlo, ale vy máte těch věcí, na které můžete být pyšná mnohem víc než těch druhých, ale přece jenom já ještě začnu tam, kde jsme skončili to minulé povídání. Proč jste první marmeládu tak, jak jsem si přečetl, udělala takovou zvláštní, broskvovou s mátou? Vy jste se rovnou rozhodla, že to nebudou klasické tradiční marmelády?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Ale tak já samozřejmě dělám i klasický tradiční marmelády, v podstatě i ty jednodruhový, ale tady jsem se rozhodla asi udělat prostě trošku něco jinýho, protože měla jsem k dispozici hromadu broskví, který mi teda přivezl můj partner, a na zahradě ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Byla máta.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
... velkou, velká úroda máty, tak jsem si říkala, no co bych to nezužitkovala a nacpala jsem to do jedný skleničky a ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Byl to experiment?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No tak byl to experiment, ale zase na druhou stranu si myslím, že zase tak jakoby netradiční chuť to úplně není, takže jako používá se to normálně. Kombinace broskev - máta nebo jahoda - máta, ale, ale ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Mě byste si tím hned získala, protože já mám rád broskve i mátu, jo.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Marmelády se prodaly velice rychle, takže, takže asi úspěšný to bylo.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak já si myslím, že o hodně věcech, které se vám povedly, vypovídá taky vaše knížka Příběh opravdové vášně, ale tu jste se rozhodla psát až poté, co jste sklidila pár úspěchů na tom poli marmelád, viďte?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Je to tak. Já teda publikuju poměrně dost článků na svých webu nebo vlastně jsou i příspěvky na Facebooku, ale teda s tím, že napíšu knížku, tak jsem šla vlastně přemejšlet až ve chvíli, kdy jsme se rozhodli, že pojedeme na naší cestu po Evropě. Ono teda potom byla cesta už nejenom po Evropě, ale i jsme zavítali do Afriky, do Asie a takhle vlastně mně přišlo určitě líto v podstatě to publikovat jenom formou článků, a tak jsem si říkala, že určitě by bylo hezký napsat knížku a tak jsem to zkusila, i když jsem předtím v podstatě nikdy nic nenapsala, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No ale řekl bych, že jste se hodně rozepsala, knížka je poměrně dost tlustá.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Je dost tlustá, je tam hodně fotek.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To nevadí, to nevadí, ale i psaní je tam hodně a psaní zajímavého. Ale řekněte mi, když se člověk rozhodne, já si to tak zkouším představovat, že bych se já rozhodl dělat marmelády. Dobře, budu je dělat v Srní, budu je servírovat svým hostům, možná je budu prodávat i takzvaně přes ulici, ale rozumíte, jet s nimi na světovou výstavu, na světovou soutěž, to vám někdo dal impuls a někdo řekl hele, ty jsou tak dobrý, že byste mohla s nima vyhrát?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No když jsem je začala vyrábět, tak my jsme vlastně s mužem jezdili po trzích a tak naše marmelády chutnaly. Já jsem teda vlastně do tý doby ještě nevařila vůbec ty citrusový marmelády, se kterejma teda jsem pak jela na tuhle tu soutěž do Anglie. V podstatě to byla tak nějak spíš legrace, jakože našli jsme na internetu, že takováhle soutěž vůbec existuje. Poslali jsme tam přihlášku, já jsem zaexperimentovala těsně předtím teda, než jsme odeslali vzorky a dopadlo to, že jsem vlastně s těma marmeláda takhle uspěla. Takže jako bylo to samozřejmě, že se chci porovnat asi možná s ostatníma, jestli to vůbec dělám dobře, jestli jdu tou správnou cestou, ale bylo to v podstatě tak nějak ze srandy.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak to je pěkná sranda s prominutím teda, to je ...
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Jo, vyšla, vyšla dobře.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
... To je skvělé. Ale aby si náhodou naši posluchači nemysleli, že to byla nějaká soutěž tak jaksi, že tam přijede 5 hospodyněk a přivezou každá dvě sklenice. Tak tam bylo několik snad stovek nebo tisíc účastníků.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No několik tisíc, tak vlastně v tom ročníku, kdy já jsem zvítězila, tak bylo kolem 2 tisíc vzorků. Letos už jich tam bylo 2600, takže to jako opravdu není žádná malá soutěž a je to opravdu mistrovství světa. Jsou tam marmelády z celýho světa, ať už ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
I profesionálních firem takových jaksi velkých?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tam, samozřejmě, že tam je vlastně kategorie těch domácích kuchtíků a pak je tam kategorie právě těch řemeslnejch výrobců, který teda prodávají marmeládu a do tý samozřejmě teda spadám taky, takže já jsem jako soutěžila v tej kategorii těch výrobců.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A tam odtamtud máte kolik zlatých?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Teď už za ty 3 ročníky mám 7 zlatých, jednu teda dvojitou zlatou, kdy teda vyhrála ta jako nejlepší marmeláda na světě a teď tam bylo 12 stříbrných a nějaký bronzový, ale to se přiznám, že teďka nevím, teďka už ani nevím kolik, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já to tak se snažím srovnat se sportem. Vy jste něco jako Věra Čáslavská nebo už skoro bratři Pospíšilové, vám řeknu.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No já úplně nevím, jestli se můžu takhle srovnávat.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Heleďte se, to už nechte na mě.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V Tandemu je mým dnešním hostem paní Blanka Milfaitová, držitelka několik ocenění, které jí můžou opravdu závidět ti, kteří se v tom oboru pohybují, to znamená v oboru přípravy marmelád. Je velikánskej rozdíl, teď mě napadlo, marmeláda a džem. Vy děláte marmelády, ne džemy, viďte.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak já dělám i marmelády i džemy, tak ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
V čem je rozdíl?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No rozdíl mezi tím je. Když jako my sami říkáme marmeláda v podstatě všemu, co vyrobíme, tak jako u nás se to tak nějak používalo, ale, ale legislativně to je správně, že marmeláda je to, co obsahuje víc jak 20 % citrusů, což jako u nás v podstatě se moc nevyskytuje, a džem je to všechno ostatní. I když potom třeba když dáte do džemu třeba do jahodovýho přidáte mátu nebo vanilku, tak už to není ani džem, už to ve svý podstatě nevím, jak to nazvat, ono už to ani nemá svoje názvosloví, protože jakmile tam něco přidáte, tak to už to není prostě ani džem.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je na vás, abyste vymyslela ten nový, nový typ třeba.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Takže to už je, to už je, no ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No ale já se ptám taky proto, jestlipak v dětství jste měla ráda marmeládu? Mazala jsi na chleba, na housku?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak my jsme si mazali pořád. Jak jsme jezdili na chalupu, takže máma vyráběla hodně rybízovejch marmelád, když jsme opravdu měli kvanta rybízu, měli jsme tam i hromadu jahod, s babi jsme chodili na maliny, takže to byla ale vždycky taková sváteční marmeláda, protože těch malin zase nikdy strašně moc nebylo, takže to bylo opravdu prostě ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jen tak trošičku.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
To bylo opravdu jen tak trošičku.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já si vás tak malinko zkouším představit, jak sedíte takhle s chlebem namazaným máslem a třeba marmeládou a sedíte někde v koutku a čtete si nějakou knížku. Víte, k čemu se chci dostat? K hrdinovi vašeho dětství. Copak jste si ráda čítávala takhle?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak takhle, když jsem byla hodně malá, tak, nebo, nebo menší, tak jsem strašně ráda četla vlastně řecký báje a pověsti a možná mě to asi vždycky odvedlo takhle někam jinam a tak nějak jsem si s těma hrdinama snila o tom cestování a možná mě to v podstatě přivedlo i k tomu dnešnímu cestování. Když jako jsem vlastně ani nikdy nenašla takhle spojitost tak prostě.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ono se to tak trošičku malinko uzavřelo ten kruh, protože teď, když cestujete s manželem a dcerou po světě, tak jste se na ta místa, o kterých jste si tehdy s tím krajícem a marmeládou namazaným, jenom snila, jste se tam podívala, viďte.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
To je pravda. No, tak potom ono vlastně v tom Středomoří tak najednou tady si řeknete jé, tady se děla ta slavná bitva u Thermopyl, tady jsou prostě ty ostrovy, na který doplul Odysseus a to je prostě úplně, úplně něco nádhernýho, takhle vlastně se tam dostat.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Takže vás pořád drží ti řečtí hrdinové.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Jo, vlastně jo. Jako asi možná na pár let mi to třeba z hlavy se vypustilo, ale ve svý podstatě to tak je.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To já si myslím, že to jsou, to jsou dobré vzory životní.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Jo to jsou, to jsou, to jsou úplně úžasný ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To vám můžu jenom schválit.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
I Blanka Milfaitová si pochopitelně jako každý náš host může exkluzivně teď vybrat písničku, kterou ráda poslouchá. My tady samozřejmě v Tandemu posloucháme spoustu písní, ale když přijde ta chvíle, tak to je zrovna teď, tak to je písnička speciálně pro vás. Tak koho si třeba ráda i na těch vašich cestách po Evropě poslechnete takhle třeba z CD?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak já bych si právě že nejen teď hrozně ráda poslechla písničku od Vladimíra Mišíka Láska jako večernice.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, tak se tam zpívá, ale já si myslím, že spousta našich posluchačů písničku zná, vy se teď smějete, protože si nemůžete vzpomenout na ten pravý název. Ale vůbec se tím nemusíte vzrušovat, protože já si myslím, že možná jeden z 10 našich posluchačů by si vzpomněl na to, že ta písnička se jmenuje Variace na renesanční téma.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Ještě před chviličkou jsem o tom mluvila, ale hned mi to vypadlo, takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vladimíra Mišíka máte ráda jaksi.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Mám, mám ho moc ráda.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jeho zpívání. Já si myslím, že je to, já bych řekl, dobrý ročník, protože on je stejně mladej jako já.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Teď si s paní Blankou Milfaitovou budeme povídat o tom, jak je důležité pracovat v tandemu. Já vím, že vy dokonce přímo naplňujete tohle téma, hodně jako plnokrevně, protože vy máte manžela, který vám hodně pomáhá, se kterým velice úzce spolupracujete, takže dá se říct, že je vám oporou? Jak to máte rozděleno vůbec jaksi v tom vašem s.r.o?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak pro mě je obrovskou oporou, já musím říct, že asi spoustu věcí, který jsem dokázala, bych si myslím, že bez něj ani nedokázala. Ale tak ono to není asi jenom o tom, že jsme tandem, ale my jsme v podstatě takovej už větší tým ještě s dcerou Eliškou. Já vždycky říkám, že to jsou pro mě obrovský baterky, který dokážou nabít. Samozřejmě občas vás vybije strašně moc věcí, ale tohle vás vždycky nabije. A já musím říct, že muž pomáhá úplně ve všem. Ať když je potřeba loupat ovoce, tak oloupe ovoce nebo ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já myslel, že třeba dělá administrativu nebo ...
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
... Nebo právě i pomáhá s administrativou. Teďka, když jsme na cestách, tak já samozřejmě řídím, ale muž taky řídí, takže jakoby v tomhle tom se prostřídáme, když je zapotřebí postarat se o Elišku, postará se o Elišku, takže jako v tomhle tom se prostě tak nějak jaksi doplňujeme.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jakého původního povolání manžel je?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak má takový povolání, který má, nebo měl povolání, který teda má k marmeládám hodně daleko, dělal teda osobního strážce, takže předtím dělal v armádě, takže, takže k tomu má hodně daleko, ale, takže se o nás dokáže nádherně postarat.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No přesně, já chci říct, když jezdíte po těch cestách po světě, tak máte to nejlepší krytí, dá se říct.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No nemáme se čeho bát.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Se nemáte ničeho bát. No a potom určitě, když se jde do banky třeba, no tak to je samozřejmě osobní strážce taky zapotřebí. Ale teď to myslím samozřejmě v nadsázce. Potom jsem si přečetl, když jsem si o vás tak jaksi pročítal nejrůznější informace třeba na internetu a prolíná se jimi jméno Baruška. Hodně o ní se zmiňujete, vždycky v dobrým. Kdo to je?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak to je, řekla bych taková pravá i levá ruka. Baruška je vlastně v podstatě od tý doby, co jsme začli cestovat, tak je šéfová naší manufaktury. Přihlásila se k nám, když jsme, když jsme dali inzerát teda napřed na hospodyňku, ještě i vlastně než se narodila Eliška, a v podstatě jsme ji přijali v den akorát den porodu Elišky, takže si s námi prožila můj porod a od tý doby teda s náma zůstala. Naučila se vařit marmelády, naučila se péct dorty, takže funguje teďka v kavárně. Já bych se bez ní ani neobešla.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já si myslím, že to je hrozně důležité mít někoho, na koho se ale opravdu plně můžete spolehnout, že to bude dělat tak dobře, no tak tak dobře ne jako vy, ale skoro tak dobře, ne?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No je to, je to pravda, protože já pořád hledám lidi, který, kterým bych dala tu svoji důvěru a musím říct, že je jich strašně málo a myslím si, že Baruška je opravdu jeden z mála, který opravdu si jí zaslouží a můžu ji opravdu stoprocentně věřit. Takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Takže jí tímto zdravíme.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Moc, moc jí zdravíme, určitě.
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jedno důležité povídání s Blankou Milfaitovou jsem si nechal až na tuhle tu fázi a to je, my jsme to sice trošku naťukli, to je to cestování. Vy jste se rozhodli, že se vydáte po celém světě, že budete všude, nebo skoro všude vařit marmeládu a možná taky ukazovat, jak vaříte marmeládu. Je to tak?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Je to tak. Děláme vlastně takový workshopy nebo prostě takový marmeládový show, kdy teda, někdy mám pocit, že to je nošení dříví do lesa, když na Sicílii ukazujete Sicílankám, jak se vaří marmeláda, ale myslím si, že se to setkalo tak s tak obrovským ohlasem, že, že mě to až samotnou překvapilo.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Počkejte, jak to vypadá? Vyprostě někam přijedete, máte to dopředu připravený asi to místo tam viďte?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Někdy je to dopředu připravený. Samozřejmě, když se vaří marmeláda na cestách, tak ne vždycky to je připravený, ale pokud je tam nějaká takováhle ukázka, tak to musí být připravený nebo domluvený dopředu.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jestlipak jste se naopak vy na tom místě, kam přijedete a vaříte marmelády, inspirovala, protože třeba přijde nějaká místní a řekne hele, já mám takovouhle marmeládu a vy si řeknete hmm, to by bylo obohacení. Je to tak?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Je to tak. Je to tak. Koneckonců i proto cestujeme, je to samozřejmě cestování za ovocem, ale právě i za způsobama přípravy marmelády. Nebo já třeba nejsem zvyklá používat nějaký druh ovoce, který u nás neroste a tam samozřejmě tam získám inspiraci, zjistím, jak se to vlastně vaří, takže proto ty cesty jsou užitečný.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No tak aby nebylo mýlky, tak Sicílie nebyla jediná destinace takováhle exotičtější, tak co všechno jste zcestovali?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
My jsme vyrazili v roce 2013 na podzim v listopadu a expedici jsme skončili po více jak sto tisících kilometrech loni v listopadu, takže expedice trvala jeden rok. V podstatě ale jsme na cestách pořád. A procestovali jsme opravdu obrovskej kus Evropy, projeli jsme přes 40 zemí, zavítali jsme i do Afriky do Maroka, zajeli jsme i do Turecka, do, i do asijský části, takže nebyla úplně jenom evropská ta expedice a opravdu jsem se snažila prostě najít ovoce typický pro tu kterou zemi nebo něco samozřejmě si člověk nachystal, že věděl, co tam roste, něco si potom zjistil vlastně až na místě, že byl překvapenej, že se tam pěstuje to nebo to, takže jako kolikrát to byly opravdu hodně velký experimenty.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ještě jsme neřekli, jak cestujete? Předpokládám, že ne vlakem a asi nějakým větším autem, ne?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Cestujeme poměrně velkým karavanem, protože s sebou máme hodně vybavení kuchyňskýho, vlastně od polní kuchyně, kdy teda to zahrnuje velkej vařič, samozřejmě plynový bomby, velký hrnce na vaření marmelád, hromadu skleniček. Skleničky si vozíme pořád s sebou, protože my vaříme do, do nádherných vekovek, který prostě nikde jinde neseženete, nebo není to ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Co to je vekovky?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Jsou to starý skleničky nebo teda je to výrobce, který skleničky vyrábí už přes 100 let. Je to prostě sklenička s klasickým skleněným víčkem, zavíráním na klipy ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha, na klip.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
... jsou to prostě starý zavařovačky.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
S tou gumičkou?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
S tou gumičkou.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No, no, no, a je to, je to prostě úžasný sklo a do jinejch ani zavařovat nechci. Takže ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To má, to má opravdu kouzlo. Já se pamatuju, že jsme takhle otevírali ty skleničky tím, že se to, za to ...
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Takhle zatáhne, zatáhne za takovej ten jazýček a ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Za ten jakýček, ano, ano.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
... zasyčí vám to a jako odfoukne sklenička, a to je přesně ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No ale vy jste vyjmenovala aspoň část toho vybavení, ale o část jste taky, jsem koukal, někde v Belfastu přišli, viďte?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No tak poměrně slušně nám karavan vyklidili, když jsme, když jsme teda šli socializovat Elišku do zoo a když jsme se vraceli, tak najednou koukáme, že jsou zámečky prostě vylomený, muž otevře teda dveře od garáže a garáž úplně prázdná, takže nám tohlecto poměrně uklidili a to jako nebylo úplně příjemný zjištění no. Bylo to pod kamerama, pak zjistili, že kamery teda nefungujou, že jsou tam opravdu asi jenom na oko, tak ale tam vypátrat nic nejde, takže asi nejvíc mě možná mrzely samozřejmě měděný hrnce, který mám na vaření marmelád, a hlavně teda uvařený marmelády, který jsem vlastně navařila do tý doby cestou a to je, to je jako to, to, že sebrali počítač a nějakou takovouhle techniku, jo zamrzí to, ale tyhle ty věci mě asi mrzí daleko víc.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Zase si můžete, paní Blanko, říct, ty moje marmelády jsou tak dobrý, že je lidi až kradou.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
No tak ...
/ Písnička /
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Paní Blanka Milfaitová je dnes hostem našeho Tandemu, nositelka prestižních cen z mezinárodní soutěže Great Taste Awards. To jsou takové zlaté hvězdy, držitelka několika titulů mistryně světa ve vaření marmelády. Takže já bych řekl, co se marmelády týče, úplně ten nejpovolanější člověk, takže já si myslím, že asi možná z tohoto důvodu jste byla taky vyzvána, abyste se stala partnerem naší účasti na EXPO, viďte?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Je to tak. Vlastně minulý rok mě oslovili organizátoři EXPO. Já musím říct, že to je pro mě obrovská pocta se něčeho takovýho zúčastnit, protože jako když jdete reprezentovat Českou republiku na takovejhle světový výstavě, pro mě je to něco naprosto neuvěřitelnýho, že se to vlastně stalo, takže já si toho nesmírně vážím.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No já jsem zatím na EXPO, takhle když jsem byl někde, tak jsem koštoval takhle světový piva, ale teď budou moct okoštovat i český marmelády ti návštěvníci. To je docela příjemný. Tak to je jedna z věcí, která vás čeká. Potom jsem taky si přečetl, že byste ráda si zřídila nějaký takový hezký hotel nebo to už je, to jsou sny?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
To jsou sny, to jsou opravdu hodně velký sny. Nevím, nevím, jestli se to splní nebo nesplní, tak samozřejmě strašně ráda bych, ale tak to zatím ještě necháme někdy, někdy na budoucnost.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ale co je určitě hodně konkrétní, že prý vaše další produkty, říkala jste někde, doufám, že to je pravda, že nebudou třeba taky sladké, to znamená, že některé marmelády, které budou do slana?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak marmelády už to nebudou, tak marmelády samozřejmě jsou vždycky sladký, protože tam prostě marmeláda nebo džem teda, tak je založenej na to, že to je ovoce, někdy i zelenina s cukrem, ale chtěla bych teda vyrábět hořčice, který na druhou stranu do nich se taky přidává buď cukr nebo med, takže taky jsou nasládlý, ale samozřejmě mám tam jakoby hromadu dalších věcí, který bych ráda vyráběla, takže opravdu prostě asi nejbližší, nejbližší tomu jsou ty hořčice, protože my jsme takovej, když to řeknu, buřtovej národ, takže si myslím, nebo prostě máme rádi maso a k tomu hořčici, takže, takže si myslím, že ta hořčice je úplně výbornej produkt.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Co povezete do Mongolska a Číny, kam máte taky namířeno?
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
To spíš možná co si odvezeme, protože samozřejmě tam se vlastně chystá další expedice na příští rok a to bude zase, zase teda o marmeládách a to bude asi možná hodně velký překvapení, co, co se tam dá natrhat za ovoce a získat za ovoce a samozřejmě potom, jaký marmelády z toho vzniknou a určitě z toho teda bych si i ráda znovu přivezla další knížku, takže bude, bude zase hodně práce.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Až si tyhle ty ingredience přivezete, začnete vařit, to bude v Srní fronta zase.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
To jo, jestli bude ještě větší než teď, tak ...
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já si myslím, že si nemůžete stěžovat, ale jo, jen houšť, jen houšť.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Ne, ne, ne, to vůbec ne.
Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak na závěr bych vám samozřejmě, paní Blanko, popřál hodně úspěchů, hodně skvělých marmelád a hodně dlouhou frontu v Srní samozřejmě, ale taky hodně dalších zkušeností, které na těch cestách jaksi získáte a samozřejmě ať se daří vám i celé rodině. Blanka Milfaitová byla dnes hostem Tandemu. Díky a na shledanou.
Blanka MILFAITOVÁ, držitelka ocenění Nejlepší marmeláda na světě
--------------------
Tak já strašně moc děkuju za pozvání a já přeju taky všem hodně štěstí, pokud někdo začnete dělat věci trochu jinak a ať se vám všem daří.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka