Masové kuličky ve špenátové omáčce vás ohromí neuvěřitelnou souhrou tvarů, vůní, chutí i barev
Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, variace na téma vepřové i hovězí maso a špenát. Masové kuličky jsou hitem ve všech asijských kuchyních. Vyzkoušíte je doma s úžasnou špenátovou omáčkou?
Špenát je ohromně populární listová zelenina, která se používá se téměř ve všech světových kuchyních. Na rozdíl od svých robustnějších kolegů, jako je třeba kapusta, má totiž špenát velmi jemnou chuť. Je tedy snadné jej přizpůsobit chuti receptu podle potřeby.
Určitě si pamatujete, že špenát je oblíbená zelenina Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu spolehlivě pomohla srovnat nepřítele. A není se čemu divit! Špenát je bohatý na železo, které hraje zásadní roli ve zdravé funkci červených krvinek, pomáhá obnovit energii a zvýšit vitalitu.
Suroviny:
150g mletého vepřového masa, 100g mletého hovězího masa, 1 stroužek česneku, 1 rohlík, 1 vejce, sůl, pepř, 1/2 lžičky mleté červené papriky, 1/2 lžičky mletého kmínu, olej na pečení.
Omáčka: 1 kg čerstvého špenátu, 2 mladé cibulky, 2 lžíce oleje, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička kari koření, 200 ml smetany ke šlehání, 1 lžička maizeny, sůl
Postup:
Mleté maso vložte do mísy. Nakrájený rohlík zalijte vařící vodou a nechte postát. K masu přidejte prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepřete, pokmínujte, přidejte papriku a osolte. Rohlík jemně vyždímejte a přidejte k masu. Směs dobře promíchejte. Tvarujte malé kuličky, které opékejte na rozpáleném oleji, vyndejte a uložte na teplém místě.
Omáčka: špenátové listy umyjte a zbavte stonků. V hlubší pánvi osmažte na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidejte bujón, kari koření, promíchejte, zalijte 1/4 l vody a přiveďte do varu. Vložte špenátové listy a za občasného míchání krátce povařte. Ve smetaně rozmíchejte maizenu, vylijte do špenátu a krátce povařte. Podle chuti osolte a podávejte s kuličkami.
Špenát může v kuchyni fungovat jako hlavní přísada do salátů, obložených chlebů, příloha k masu či jako součást těsta nebo jeho náplň. Když se umí připravit, je lahůdkou i ve školních jídelnách obávaná špenátová polévka.
Související
-
Až ochutnáte špagety s masovými kuličkami v rajské omáčce, nebudete chtít jíst jinak upravené
Špagety patří mezi nejoblíbenější jídla prakticky na celém světě. I proto, že jdou připravovat na mnoho způsobů. Dnes vám doporučíme variantu s masovými koulemi.
-
Baby špenát s krůtím masem a hořčičnou omáčkou by ocenil i Pepek Námořník
Špenát setý je druh jedlé, jednoleté, krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii.
-
Proč mají ledvinové kameny rády maso, sůl, špenát a kávu? Co...
Radioporadna: MUDr. Petr Prošvic, primář Urologického oddělení Oblastní nemocnice Náchod. Proč mají ledvinové kameny rády maso, sůl, špenát a kávu? Ledvinová kolika...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.