Zelené zlato, to je brokolice. Připravte si z ní karbanátky se slaninou a určitě nebudete litovat

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Brokolici má mnoho lidí rádo nejen pro příjemnou chuť, ale také svěží zelenou barvu (i když existují i fialové nebo žluté odrůdy), která plně podporuje teorii, že jídlo musí být i potěchou pro oči, aby chutnalo.

Ingredience
  • 500 g brokolice
  • 150 g anglické slaniny
  • ½ misky tučného tvarohu
  • 3 vejce
  • česnek
  • sůl
  • pepř

A tak se stále častěji objevuje na talířích i místo klasických příloh, jakými jsou například brambory nebo rýže. Svým vzhledem připomíná květák, oproti němu má však jemnější strukturu květenství.

Brokolice by měla tvořit pravidelně konzumovanou součást našeho jídelníčku. Obsahuje totiž množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších blahodárných živin. Tímto jedinečným složením tak může pomoci v boji proti nejrůznějším zdravotním komplikacím.

Postup:
Syrovou brokolici rozebranou na růžičky a slaninu rozsekáme v robotu.
Přidáme žloutky, tvaroh, rozmělněný česnek, podle chuti osolíme a opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou a dobře promícháme. Nakonec do směsi opatrně přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Ze směsi vytvarujeme asi 10 středně velkých karbanátků, dáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme olejem a při 180 °C pečeme dozlatohněda asi půl hodiny. V polovině pečení karbanátky obrátíme.
Hotové karbanátky podáváme s bramborovou kaší.

Naše tipy:
Při dušení či vaření brokolice je ovšem nutné dávat pozor, aby brokolice nezměkla příliš, protože pak se rozpadá a nedrží svůj tvar. A navíc se příliš prudkou tepelnou úpravou snižuje účinnost zdraví prospěšných látek.

Doporučuje se proto připravovat brokolici v páře (asi 5 minut), ve vodě se pouze lehce povaří, a to při teplotě zhruba 60 až 70 °C po dobu okolo 10 minut na mírném ohni. Během vaření zkoušejte tuhost nožem či vidličkou, záleží totiž na velikosti brokolice.

Před úpravou je třeba brokolici opatrně omýt a rozkrájet, oddělit stonek od růžiček.

Málokdo ví, že jedlé jsou i listy brokolice, které je možné připravit jako kapustu.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.