Bramborové taštičky plněné kysaným zelím. Z obyčejného bramborového těsta vykouzlíte parádní jídlo

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Plněné bramborové taštičky vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Ingredience
  • 500 g brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • žloutek
  • olej nebo sádlo
  • 1 cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • cukr

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. Do Evropy brambory přicestovaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky.

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň:
V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opražíme ji do sklovata.
Zelí scedíme (pokud je příliš kyselé propláchneme vodou), pokrájíme a přidáme k cibuli.
Posypeme trochu cukrem a restujeme asi 10 minut.
Pak podlijeme trochou vody a dusíme na slabém plameni.
Měkké zelí necháme vychladnout.
Připravíme si těsto:
Na vál nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce a 1 žloutek a nakonec nastrouhané uvařené brambory.
Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části.
Z každé části vyválíme tenký plát a pomocí větší sklenice, nebo formičky vykrájíme kolečka.
Do středu naneseme přibližně lžičku náplně, přeložíme a okraje dobře uzavřeme.
Okraje přitlačíme vidličkou.
Taštičky necháme chvíli odpočívat na vále. Dáme vařit vodu, kterou osolíme.
Taštičky vložíme pak do vařící vody a když vyplavou povaříme je zhruna 5 minut.
Na pánvi rozpálíme tuk, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a opečeme ji krásně do zlatohněda.
Uvařené taštičky dále na talíře a posypeme zlatou cibulkou.
Můžeme samozřejmě posypat i škvařenou slaninkou.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.