Mattoniho stezka po stopách skřítků v Kyselce na Karlovarsku připomíná historii místních lázní

19. červen 2018
Česko – země neznámá

Obec Kyselka na Karlovarsku je spojena s kdysi světoznámými lázněmi a také pramenem a stáčírnou minerálních vod. A právě do historie lázeňské i minerální slávy zavede zvídané návštěvníky nová naučná trasa po Kyselce a jejím okolí nazvaná Mattoniho stezka po stopách skřítků.

Celkem 16 zastavení seznamuje s lázeňskou architekturou, nábřežím u řeky Ohře a také s místními vyhlídkami. Trasa naučné stezky vede z velké části po původních promenádních cestách z dávných dob Jindřicha Mattoniho. Tyto části naučné stezky zvládnou i méně zdatní turisté nebo třeba maminky s kočárky.

V průběhu trasy ale stezka občas uhýbá do příkrých srázů nad řekou, kde v minulosti bývaly populární vyhlídky s altány uprostřed upraveného parku. Někdejší park dnes nahradil smíšený les. Podle starosty Kyselky Aleše Labíka se ale uvažuje o obnovení parkového rázu. Mimo jiné proto, aby byl z vyhlídek možný alespoň částečný výhled do údolí.

Překvapení nejen pro děti

Každé zastavení doplňují informační tabule. Žádná suchá a nudná data ale nečekejte. Tabule zpestřuje komiks s poutavým příběhem, ve kterém jsou hlavními postavami skřítci. Ti byli v minulosti symbolem ochránců kyseleckých léčebných pramenů. Proto se také nová stezka jmenuje Po stopách skřítků.

Stezku lemují infopanely

Díky stezce se dozvíte i hodně z historie lázní. Navštívíte například Pitnou halu, sochu pana Mattoniho, Lesní kapli svatého Václava, Jindřichovo sedátko nebo stáčírnu Löschnerova pramene a další zajímavá místa.

My jsme se kolem sochy Jindřicha Mattoniho vydali od bývalých lázní strmě do kopce, kde jsme se zastavili u nedávno opraveného a vyčištěného Mattoniho vodopádu s minerální vodou. Nad ním se právě opravuje architektonicky velice zajímavý Pavilon a kolonáda Ottova pramene. Dnes kulturní památka, byť v zatím v žalostném zchátralém stavu.

Socha Jindřicha Mattoniho

Dále jsme vystoupali ještě o kousek výš na jednu z původních vyhlídek. Zastavení s číslem 10 označuje takzvané Vilemínino odpočívadlo. To bylo oblíbeným místem odpočinku Mattoniho manželky Vilemíny. Kruhový přístřešek dnes chybí, ale už se podařilo obnovit alespoň dřevěné zábradlí. Lázně Kyselka tak po dvaceti letech úpadku po roce 1989 opět o něco ožily a mají další zajímavé lákadlo pro milovníky historie i přírody.

autor: Pavel Halla
Spustit audio