Miláčku, můžu od tebe ochutnat? Kdy nepřekročit výsostné území vašeho talíře radí Ladislav Špaček

„Talíř, který máme před sebou, je pouze náš. Je to naše výsostné území, do kterého nemá právo nikdo zasahovat,“ vysvětluje mistr etikety.

Ale ani my bychom neměli překračovat hranici mezi naším talířem a našeho souseda. To znamená, že ochutnávání u stolu je intimní praktika, kterou připustíme třeba u novomanželů u svatební tabule. Ti ostatně jedí polévku z jednoho talíře, aby tím symbolizovali spojení, které je bude celý život provázet. A jestli to uděláme někde v domácím prostředí a nikdo nás přitom nevidí, tak budiž.

V restauraci je to ale jiné, tam bychom si to dovolit neměli. Proto se před ostatními lidmi zdržíme. Sice zejména manželky loudí a chtějí ochutnat pokrm svého muže, ale pak jim musíme doporučit, aby si příště daly to, co on. „Dneska to máme takhle, miláčku, příště si to můžeme dát opačně.“

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo