Morče je společenské zvíře. Pořiďte mu do ubikace kamaráda

21. březen 2023

Chtěli byste chovat morče nebo si pořídit jiného drobného hlodavce? I když nebudete přímo chovat šampiona, který bude vyhrávat chovatelské soutěže, je nutné dodržovat některé důležité rady z hlediska péče, potravy i životního prostoru vašeho nového domácího svěřence. Základem je dostatečný zdroj sena, morčatům dopřejte místo mimo průvan a raději si rovnou pořiďte morčata dvě.

Nejvhodnější druh hlodavců pro domácí chov jsou morčata. Jsou to totiž denní a nepříliš náročná zvířata. Morčata jsou společenská, proto potřebují minimálně jednoho kamaráda. Pokud přímo netoužíte po chovné stanici, raději si nekupujte párek. Pořiďte ideálně dvě samičky nebo dva samečky.

U samečků ale může v jejich dospívání hrozit, že budou vzájemně zkoušet své síly a občas se poperou. Pak je nutné, aby každé morče mělo ve výběhu dostatek prostoru, různé prolézačky i možnost vlastního soukromí. I morčata totiž potřebují pocit vlastního zázemí.

Ubikaci s morčetem nikdy nedávejte do místa, kde je průvan, na to jsou morčata velmi citlivá. Nesvědčí jim ani blízkost televize. Důležitá i velikost ubikace – minimálně 1,20 m x 50 cm. 

Když má morče napáječku, stačí ho obden nakrmit a zkontrolovat

Preventivní prohlídka u veterináře

Nutnou péčí o morčata je střihání drápků. Drápky neodstřiháváme příliš vysoko, abychom nestřihli morčeti do žilky. Pokud se tak stane, drápek krvácí a morče to bolí, nicméně o vážné poranění se nejedná.

Jestliže vás nezaučí původní chovatel, raději nechte drápky morčeti poprvé ostřihnout od veterináře. Na místě je i preventivní prohlídka. I morčátkům hrozí různé nemoci. Nejčastěji je ale při nevhodné stravě trápí přerůstání zoubků. Prvním signálem, že má morče problém se zoubky je, že přestane jíst seno. Pokud se tak stane, k veterináři zajděte co nejdříve.

Sledujte aktivitu morčete

Morčatům prospívá volný pohyb mimo ohrádku. Je ale nutné jim na výběh zajistit bezpečné prostředí. Pokud se morče schová někam do škvíry, spolehlivě ho vylákáte na nějakou dobrotu.

Morčata jsou totiž velmi žravá a o to více musíte dbát na to, jak je krmíte. Naprostým základem je seno. To nesmí nikdy chybět. Morčata si ráda pochutnají i na zelenině – nejlépe kořenové. Dokrmovat je můžete granulemi, které jsou bez obilné a obsahují například vitamín C. Chybět nesmí čistá voda. Morčeti velmi prospěje i tráva vzhledem k vysokému obsahu vláknin.

Morčata v domečku na pastvě

Pokud máte zahrádku, můžete morčeti dopřát i venkovní výběh v ohrádce. Jestliže mu trávu chcete natrhat a donést přímo do domácího výběhu, je nutné dbát na její čistotu. Trávu vybírejte z míst mimo dopravní komunikaci a dejte pozor, aby nebyla znečištěna exkrementy jiných zvířat, například psů.

Spustit audio