Mráz plní azylová zařízení. Lidé bez domova nepohrdnou ani takzvanou teplou židlí

28. leden 2019 11:46

Některé jihočeské azylové domy fungují kvůli mrazům v krizovém režimu. Lidé bez domova sem teď přicházejí hlavně přenocovat. Někteří kvůli plné kapacitě nocleháren spí i na židli.

„Denní centrum máme otevřené od 8 do 16 hodin. Každý z pánů tady může přečkat čtyři hodiny, největší nával je asi kolem druhé hodiny, kdy vydáváme i teplou polévku,“ popisuje Petra Vohlídalová, vedoucí azylového Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích.

Právě kvůli mrazům jsou židle ve společenské místnosti obsazené i v noci. „Pokud jsou mrazy, tak vyhlašujeme takzvaný krizový režim, někde tomu říkají režim teplé židle. Pánové, co se nevejdou na noclehárnu, mohou noc přečkat tady,“ vysvětluje Petra Vohlídalová.

Službu městské charity uvítal Petr Chvojka, který tu nocuje v mrazivých dnech, v poslední době poměrně často na židli. „Jednou je nás tady třeba patnáct, podruhé míň. Spíme většinou nějak na zemi, máme deky. Myslím, že lidí, kteří jsou rádi za to, že tu mohou být, je víc,“ říká.

Paleta, vaťák a hlavně sucho. To potřebují bezdomovci, aby přežili zimní mrazy

Pan Mojmír má se spaním pod širým nebem dlouholeté zkušenosti. Redaktorce Romaně Lehmannové dává rady, jak přečkat noc venku

Teploty přes den i v noci jsou pod nulou. Zatímco většina lidí si snadno zapne topení nebo zatopí v krbu, bezdomovci spí venku i v mnohem větších mrazech. Jen v Českých Budějovicích je jich odhadem tisícovka.

To, že je o přenocování v Domě svatého Pavla v Českých Budějovicích skutečně velký zájem, je vidět v podvečerních hodinách před vchodem. „Příjem na noclehárnu máme mezi půl šestou a půl osmou večer, ale už kolem půl páté, tady bývá opravdu rušno. Kapacita je dvacet míst, takže prvních dvacet lidí může spát a další jedině v případě, že je krizový režim, mohou být na té teplé židli,“ dodává Petra Vohlídalová.

Městská charita vyhlásila novou veřejnou finanční sbírku s názvem Budějcká noclenka. Jejím zakoupením umožníte lidem bez domova a bez peněz vyspat se, najíst a osprchovat v noclehárně Domu svatého Pavla za nepříznivého počasí od 1. října do 31. března.

Více o sbírce Budějcká noclenka se dozvíte na webových stránkách darujme.cz.

Spustit audio

Související